Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриват Балкански фестивал на ракията в НДК
24 Октомври 2013
В рамките на фестивала, посетителите ще имат възможност да дегустират над 150 вида дестилати

Между 24 и 26 октомври в НДК ще бъдат представени над 150 марки ракии, колекционерска изложба, майсторски класове и лекции, както и коктейли с традиционната напитка.

Днес, 24 октомври, в НДК ще отвори врати първият Балкански фестивал на ракията. По време на фестивала ще бъдат представени ракии от родните производители, както и традиционни, високоалкохолни питиета от Турция, Гърция, Македония и Сърбия. Официалният старт на фестивала ще бъде даден в 12:00 часа от представители на Министерство на земеделието и храните, Изпълнителна агенция по лозата и виното и Национална лозаро-винарска камара, съобщиха организаторите. По време на откриването гостите ще бъдат приветствани с изпълнение на Таня Митева от ансамбъл "Филип Кутев" и специалното участие на Димитър Туджаров – Шкумбата.

В рамките на фестивала, посетителите ще имат възможност да дегустират над 150 вида дестилати. Освен пълна гама продукти, производителите ще изложат и най-новите и специални отлежали ракии. Сред специалните предложения на феста ще бъдат рядката розова ракия, български орехов ликьор, както и много нови и непознати български марки, представени единствено и специално за събитието. Ще присъстват и традиционните напитки на съседните държави от Гърция, Турция, Македония и Сърбия. В рамките на изложението ще може да бъде разгледана уникална изложба от лимитирани серии, бутикови или отлежали ракии от страната и региона.

Вечерта, след 17:00 часа, посетители ще станат свидетели на уникално барман шоу, в което ще бъдат показани коктейли на базата на ракия. В специално обособена "Мезе зона" ще могат да бъдат опитани най-добрите комбинации на храна с различните високоалкохолни напитки. Шеф-готвачът Сидония Радева ще покаже как може да се готви с ракия, както и възможности за представяне на напитката с други храни. За доброто настроение по време на Балканския фестивал на ракията ще се погрижат музикантите от Берковска духова музика.

Програмата на фестивала включва още майсторски класове и лекции, свързани с традициите и производството на балканските напитки. Трима специалисти ще проведат курсове за историята, технологията и производството на дестилати от региона. Сертифицираният сомелиер от съседна Турция – Бурчак Десомбре, ще направи презентация за спецификите на турските напитки. Гергана Царева от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма ще представи методите за защита на наименованията с географско указание за произход. А инж. Николай Бакалов – консултант по ферментационни производства и предприятия ще даде информация за историята, традициите и производството на българската ракия. По време на класовете инж. Николай Бакалов ще разкрие тайни от традициите на производството на родната ракия. Ще бъдат представени методи за производство и технологичните нововъведения в сферата. Бурчак Десомбре ще представи за първи път у нас детайли за турските напитки. За производството на традиционната турска анасонова ракия и другите характерни дестилати специалистът сомелиер ще представи клас между на 25 октомври. Конкурс "Продукт на потребителя", организиран с Асоциацията "Активни потребители", ще оцени любимата напитка на посетителите, сред изложените.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.