Факти, Анализи, Коментари
   24 Септември 2020
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
О С Т А Н Е Т Е  У  Д О М А!
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

ДБГ: Нов държавен дълг ще доведе до увеличение на лихвите по кредитите
9 Юли 2013

Емитирането на нов държавен дълг ще доведе до увеличение на цената на кредитния ресурс или иначе казано на лихвите по кредитите. За това алармира на пресконференция днес Бисер Манолов от икономическия екип на "Движение България на гражданите".

Той припомни предупреженията на движението, че бюджет 2013 е нереалистичен. По думите му в последните дни се забелязват две опасни тенденции - първо се говори за липсващи между 1 и 2 млрд. лева в бюджета и второ се анонсира емитиране на дълг в размер на 1 млрд. лева. Именно емитирането на дълга застрашава лихвите по кредитите както за физическите, така и за юридическите лица.

Според Манолов има два индикатора за този риск. Като първи той посочи, че за периода април-юни 2013г има увеличение на рисковата премия за страната в 10-годишния диапазон от 1.25 на 1.75%. Това означава, че всеки, който инвестира 10 млн. лева в България, плаща годишно не 125, а 175 хиляди лева застраховка срещу фалит на държавата. Вторият риск се крие в твърде колебливото говорене по въпроса дали ще се емитира дълг или не. Тази колебливост, по думите на Манолов, е довела до допълнително напрежение на пазара на дълг, а то от своя страна води до повишаване цената на държавния дълг за сметка на данъкоплатците.

Манолов предупреди също, че през август идва падежът на земеделските облигации "Дянков" в размер на 800 млн. лева, който по всяка вероятно ще се подновят, но вече на по-висока цена. Тя, според финансовият експерт, не е бюджетирана и наново ще удари финансите на държавата. На 22 юли пък ще се проведе аукцион за 10-годишни Държавни ценни книжа. Според прогнозите на Манолов те вече няма да са на 3%, а на 4%, което представлява ръст от 33% за шест месеца.

Манолов беше категоричен, че не само правителството на Пламен Орешарски е довело да такова драматично влошаване на бизнес климата и финансовата ситуация в страната, а вина носи и предипното управление. По думите му, обаче, именно настоящето правителство е дошло на власт с обещание да подобри бизнес средата, а е на път да постигне точно обратното чрез увеличаването на държавния дълг.

Манолов посочи, че правителството се разкъсва между самоубийствени противоречия - от една страна социалните ангажименти на БСП, а от друга - прагматизмът, на който е почитател Орешарски. По думите на Манолов правителството е избрало френския модел на увеличаване на държавния дълг за социални плащания, което пък е довело Франция до рецесия.

От "Движение България на гражданите" посочиха още, че е манипулация твърдението, че средствата ще се използват за разплащане на държавата с бизнеса. Според Манолов тези задължения са в размер на едва 100 млн. лева, докато основния проблем остава невъзможността на общините да се разплатят с бизнеса. Той беше категоричен, че е необходима промяна в Закона за публичните финанси - еднократно увеличаване на кредитните тавани, ясен погасителен план и стриктен контрол.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2020 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.