Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Тръгна продажбата на Булгартабак
10 Май 2011
За продажба е обявен целия държавен дял на компанията. Прогнозата е сделката да бъде финализирана през септември тази година

Започна процедурата за приватизацията на Булгартабак Холдинг. За продажба е обявен целия държавен дял на компанията. Прогнозата е сделката да бъде финализирана през септември тази година.

Това е началото на третия официален опит за раздържавяването на холдинга и сега то има всички шансове да се случи заради постигнатия политически консенсус, смятат в Агенцията за приватизация.

За разлика от преди, този път купувачът ще бъде задължен, заедно с работещите, да придобие и отдавна неработещите фабрики на "Булгартабак", а минималната определена цена няма да е предварително известна на кандидатите, за да се избегне практиката офертите да гравитират около нея, коментираха от синдикатите. Агенцията обаче няма да класира оферти, които са под въпросната цена, съобщава БНР.

Няколко са спряганите имена за потенциални купувачи - сред тях най-големите японски и корейски производители. Въпреки че не пожела да назове конкретни имена, изпълителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов обяви: "Имаме трима стратегически със серизони интереси и трима или четирима финансови, също със сериозни интереси. Много от стратегичексите инвеститори в годините са малко изплашени от приватзацията. Даже на едно място се шегуваха -"Вие наново ли сте го национализирали, не го ли приватизирахте преди 10 години?"

В приватизационния договор се обещава защита на социалните интереси и интересите на производителите на тютюн. След обнародването на решението следва 110-дневен срок за оценка на кандидатурите и приключване на сделката.

Приватизацията на "Булгартабак" цели запазване и разширяване на българското производство на тютюневи изделия, получаване на най-високата цена за компанията и приходи от акциз в бюджета. Това каза пред "Хоризонт" икономическият министър Трайчо Трайков, който коментира и синдикалните искания към продажбата на холдинга: "В критериите влязоха и редица други изисквания. Повечето от синдикалните искания всъщност са отразени. Така че може би в крайна сметка ще стигнем до купувач, който ще има високи разходи за социални ангажименти и високи разходи за изпкупуване на тютюн, който може би няма да му трябва. Но той ще предложи ниска цена и това е фактът, с който ще трябва да се съгласим, по начина, по-който формулираме изискванията си."

Приватизацията, предложена от ГЕРБ, е пладнешки обир. Това каза Корнелия Нинова след заседанието на ИБ на НС на БСП. Не сме съгласни да се продават златни активи за трохи, настоя тя и изброи редица предприятия от списъка, за които е предвидено да има постъпления от около 240 млн.лв. Не сме съгласни и с целта на тази приватизация - не работи икономиката, затова управляващите ще продават, за да си осигурят пари в бюджета, каза тя. Според нея те пристъпват към тази приватизация и в нарушение на бюджета на страната. В критериите няма и дума за социални ангажименти - всичко е оставено за периода, в който ще се подпишат приватизационните договори, коментира Нинова.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.