Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Създаде се гаранционен фонд за българските фирми, участващи във възстановяването на Ирак
29 Април 2003


Председателят на БСК Божидар Данев е сред инициаторите на новия фонд.
 
     Българска Стопанска Камара, Росексимбанк и ДЗИ сключиха договор за създаване на гаранционен Фонд за участие на български фирми в следвоенното възстановяване на Ирак. Фондът осигурява финансови гаранции, които ще улеснят участието на българските фирми като подизпълнители и поддоставчици при реализирането на инфраструктурни проекти и хуманитарни доставки.

     Инициаторите ще осигурят възможности за застраховане на сключените договори от български и чуждестранни застрахователни и презастрахователни компании. Божидар Данев, председател на БСК, очаква до две седмици във Фонда да се включи международна финансова институция.

     Според изпълнителната директорка на Росексимбанк Дияна Младенова финансови гаранции ще се отпускат на всички фирми, които представят добри проекти. Спечелен български проект ще се застрахова от ДЗИ и ще се презастрахова от международна компания. Заявки за банкови гаранции ще се подават в БСК.

     При учредяването на Фонда заместник-министърът на финансите Любомир Дацов прочете изявление от името на министър Велчев, в което се изразява подкрепа на инициативата. Според министъра на финансите намерението чрез Фонда в средносрочен план да се покрива и гаранцията на българските изпълнители за добро изпълнение е изключително полезно.

     Положително се оценява и факта, че Фондът е от отворен тип, което дава възможност към него да се присъединяват и други стопански структури, финансови институции и банки.

     “В условията на валутен борд и ограничени финансови възможности на държавата за пряко финансиране, изграждането на гаранционен Фонд с изцяло частен капитал е верният подход за подпомагане на българските фирми в тръжни процедури”, отбелязва Милен Велчев.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.