Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Делото за съборения тютюнев склад в Пловдив стигна до Софийския административен съд
13 Април 2016
Фирмата-собственик обжалва разпореждането на Инспектората за опазване на културното наследство, с което беше спряно разрушаването на сградата
Делото за съборения тютюнев склад в Пловдив, което водят собствениците на сградата, е пренасочено към Софийския административен съд. Фирмата-собственик обжалва разпореждането на Инспектората за опазване на културното наследство, с което беше спряно разрушаването на сградата. 

До решението на Административния съд в Пловдив за прехвърлянето на делото в София се стигна след предложение на защитата на собствениците на тютюневия склад, на което не възразиха и другите страни. Стоилка Игнатова, регионален инспектор към Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство":

По Закона за културното наследство трябва да бъдат създадени регионални инспекторати в шестте района за планиране. Към момента такива самостоятелни структури все още не съществуват, тоест формално поради тази причина делото ще бъде прехвърлено в Административен съд - София-град.

По думите на регионалния инспектор, собствениците не са спазили петдневния срок, в който е трябвало да обезопасят и укрепят обекта и предстои да им бъде издаден административен акт, чиято стойност достига до 15 000 лева. Междувременно адвокатът им Стефан Гугушев заяви, че е посъветвал клиентите си да спазят предписанията, но подчерта, че не е информиран в подробности, защото е поел защитата отскоро. Колкото до бъдещите действия на фирмата, той каза: 

До колкото разбрах, се предвижда като част от проекта да бъде направено нещо като музей, който да бъде дарен на Общината, съответно да бъдат възстановени едно към едно фасадите и архитекти работят в тази посока.

Междувременно кметът на Пловдив каза, че в следващите два дни Общината ще обяви решенията си, които касаят собствениците. Около 100 000 лева ще струва според предварителната оценка укрепването на склада, каза Иван Тотев. Припомням, че след обилните дъждове в неделя сградата започна допълнително да се руши и се наложи да бъде затворена улицата покрай руините заради опасност от падащи отломки.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.