Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Областният управител насрочи референдум за Ягодово на 7 февруари догодина
15 Декември 2009
Дългата сага е на път най- сетне да приключи, референдумът ще бъде една социология за нас, каза Тотев

Областният управител на Пловдив Иван Тотев насрочи референдум в село Ягодово за 7 февруари 2010 година. Със своя заповед от днес Тотев определя точната формулировка на въпроса, на който гласоподавателите от село Ягодово следва да отговорят с „да" или „не", а именно: „Желаете ли отделяне на село Ягодово от община Родопи, област Пловдив и присъединяване на същото към Община Пловдив, област Пловдив?".

Основният мотив е, че в случаите, в които се наблюдава незаконосъобразност, областният управител като представител на държавата, има законово основание със своя заповед да насрочи дата за референдум. В случая има неизпълнение на съдебно решение на Върховния административен съд, който е постановил провеждане на допитване в населеното място. Проверена е съдебната практика, която показва, че държавата печели при подобен казус в Община Цар Калоян, област Разград.

Организационно-техническата подготовка на местния референдум в Ягодово да се извърши от кмета на кметство Ягодово и общинската администрация, гласи още заповедта на Иван Тотев. Той разпорежда още Общински съвет „Родопи" на първото си заседание след датата на издаване на настоящата заповед, да одобри от общинския бюджет разходите за организирането и финансирането на местния референдум.

Информационната кампания за предстоящия референдум трябва да се проведе при спазване на принципа на равнопоставеност, да започне 30 дни преди датата на допитването и да приключи 24 часа преди него.

Инициативният комитет за отделянето на село Ягодово от Община Родопи и присъединяването му към Община Пловдив е избран още през юни 2005 година и от тогава са опитите на жителите в селото да бъде проведено допитване.

Референдумът в село Ягодово ще бъде една социология за нас. Хората трябва да изкажат мнението си, а ние да ги чуем, категоричен бе областният управител.

Plovdiv24


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

обективен
16 Dec, 2009 | 10:37

Тия ако мислят, че към Община Пловдив ще им е по-добре, жестоко се лъжат


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.