Факти, Анализи, Коментари
   15 Май 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Нова стратегия за здравно осигуряване насочва средства към частни фондове
2 Декември 2009
Въвеждат задължителен частен здравен фонд по избор, там отиват 2% от осигуровките

На повече екстри в болниците, като безплатни протези, имплантанти, по-голям асортимент безплатни лекарства и куп други благини ще се радва болният българин от 2011 година. Това стана ясно от представената вчера стратегия за здравното осигуряване от председателя на здравната комисия в парламента д-р Лъчезар Иванов по време на кръгла маса в Народното събрание. Форумът се проведе под патронажа на премиера Бойко Борисов. 

Занапред всеки български гражданин ще се осигурява задължително за здраве освен в Националната здравноосигурителна каса и в частен фонд. Схемата е подобна на тази на втория стълб на пенсионното осигуряване, обясни депутатът д-р Лъчезар Иванов. Разликата обаче е в това, че хората няма да плащат допълнително.

 От 2011 г. се въвежда задължително допълнително здравно осигуряване, като осигуровката скача от 8 на 10%. Част от нея отива в здравната каса, а останалата - в задължителен частен фонд по избор. Това обаче няма да важи за осигуряваните от държавата 4.1 млн. души - деца, пенсионери, чиновници. За тях цялата вноска ще влиза в здравната каса и те ще ползват нейните услуги. В частните дружества ще се осигуряват останалите 2.5 млн. работещи българи. Частниците пък ще имат право на печалба от задължителното осигуряване за разлика от НЗОК.

 Пенсионери с доходи от реституирани имоти или пенсии над 600 лв. ще имат право да се осигуряват допълнително в частен фонд, но по желание.     

Гражданите ще могат да сменят своя здравноосигурителен фонд на две години, ако не са доволни от осигурените услуги и тяхното качество, разясни депутатът д-р Лъчезар Иванов.

Самите фондове пък, за да могат да прибират вноските на хората, ще трябва да имат поне 5 млн. лв. уставен капитал и разработена мрежа в цялата страна. В момента техният брой е 23. Горният праг за записаните в тях по втория стълб не бива да превишава 50 000 души, като няма да се прави подбор на осигурените според възрастта и здравословното им състояние, както обикновено практикуват застрахователите.

Категорично се забранява корпоративното осигуряване. Практиката да бъдат записвани работниците на дадено предприятие в един-единствен пенсионен фонд по избор на техния работодател бе широко практикувано преди години, когато бе въведен вторият стълб на пенсионното осигуряване. Ограничението се налага, за да не си мисли някой, че правим реформа в полза на един или друг частник, подчерта народният представител Иванов. 

Предстои да бъде създаден и гаранционен фонд, в който частните здравни осигурители ще внасят отчисления от набраните суми, за да не останат хората без допълнително осигуряване при евентуален фалит.


Още не е ясно обаче какво ще осигуряват задължителните частни фондове и какво - НЗОК. Тепърва агенцията по икономически анализи към Министерството на финансите ще изчисли цените на медицинските услуги и ще е ясно кое колко струва и съответно - кой какво да поеме. Тези цени ще са максимални, т.е. фондовете ще могат да договарят и по-ниски с болници и лекари.

Промяната Иванов мотивира с липсата на достатъчно пари. Според него за здравеопазване не достигат 2.5 - 3 млрд. лв. Не е ясно как е направена тази сметка. Вдигането на вноската с 2% ще докара още около 600 млн. лв. в системата, а от общо 10% осигуровка във фондовете ще влизат 3.1 млрд. лв.

Правото на печалба на частните фондове от задължителни вноски Иванов мотивира с интереса на дружествата да няма излишни разходи и отчети на мъртви души. Освен това дружествата ще бъдат задължени първите 2 години да инвестират печалбата си в развитие на мрежа, персонал и информационни системи. Въпреки това те няма да правят свои информационни системи подобно на НЗОК. "Във вече готовата система на касата ще има линкове към частните фондове и така ще има единна система", обясни Иванов.

Преди 2 седмици здравният министър Божидар Нанев представи друга идея за промяна от 2011 г. Вноската ще скочи, ще има задължително осигуряване в частни фондове. Деца и пенсионери обаче няма да се осигуряват задължително в НЗОК, а частните дружества нямат право на печалба, сочеше този проект.

Идеята на Иванов пък беше лансирана преди около година от депутата от БСП Румен Овчаров. Тя обаче не беше приета, тъй като, ако в НЗОК се осигуряват само деца и пенсионери, касата ще фалира бързо, защото това са основните потребители на медицинска помощ. Не е редно и частни фондове да работят с печалба от задължителни здравни вноски, смятаха тогава управляващите.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.