Факти, Анализи, Коментари
   14 Май 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Общинарите си докарват лесни пари от фондове
13 Ноември 2009
Репортерска проверка показва, че резултатът от трите структури, в които участват, е около нулата

Общинари си докарват допълнително лесни пари от фондове, без да има видим резултат от тяхната работа.  Репортерската проверка показва, че ефектът от дейността на трите структури - Надзорния съвет на приватизацията, общинският приватизационен фонд (СУСОФ) и управителния съвет на Гаранционен фонд - е равен на нула.

По закон Надзорният съвет има две основни функции - да предлага обекти и фирми за раздържавяване, а след това да контролира този процес. Надзорниците се избират от Общинския съвет, който определя и техния брой. Затова в този орган открай време се подвизават заслужили съветници и администратори. Действащият борд на Агенцията за приватизация е от 9-ма членове. От една година неговият шеф е юристът Тодор Кръстев, съветник от БСП. В надзора са включени още съветниците Дани Каназирева (ГЕРБ), Слави Георгиев (ВМРО), Иван Петков (Атака), Георги Колев (ЗС "Ал. Стамболийски"), а също така  двамата зам.-кметове Петя Гогова и Александър Константинов, шефката на дирекция "Финанси" Наталия Делчева и главният счетоводител на общината Мариана Гешева. Всеки месец на тях по банкови сметки Агенцията превежда най-малко по 700 лева. Толкова е гласуваното от местния парламент възнаграждение на един надзорник.

Каква работа е свършил този борд през 2009 г.? До този момент Агенцията (ПОАП) е сключила само една сделка на стойност 221 000 лева за обект в "Западен". Освен този приход има постъпления от стари продажби, което прави общо около половин милион лева. Положението е повече от скромно, особено на фона на 2007 г., когато Агенцията спечели от продажби 10 милиона лева. Апропо, толкова беше и планът на ПОАП, подготвен от надзорниците, за 2009 г. Той претърпя пълен крах.

Дали само кризата е виновна за застой в общинската приватизация? Едва ли. През цялата 2008 г. Надзорният съвет се е занимавал с продадената фирма "Градски транспорт", ревизирайки инвестициите в 60-те нови рейса, така че годината приключи също почти с нулев резултат. Както се очертава, 2009-та мине под знака на "Ритон". Деветимата корифеи се чудят и се маят какво да правят с опосканото общинско дружество, двамата кандидат - купувачи, явили са се на конкурс още преди две години и половина, и с 600-те хиляди лева, внесени от тях като депозити. Последното решение, взето от Общинския съвет по предложение на надзорниците, се оказа капан и се налага "Ритон" да влиза на поправителна сесия. Само че бордовиците не са наясно, какво ще поднесат за гласуване на колегите си на 26 ноември.

За тези гърчове всеки месец им се начисляват по 700 лева. Надзорниците се събират веднъж в седмица. Излиза, че за всяко заседание, сиреч за 2-3 часа взимат по 200 лева.

Ако това не е прахосничество на народни пари, здраве му кажи!

Парите, постъпили от раздържавяването, влизат в специализиран общински приватизационен фонд, за по-кратко - СУСОФ. Главната му задача е да разпределя парчета от баницата или пицата, както сега е модерно да се казва, а също така да контролира как тези пари се усвояват. По закон средствата от приватизацията могат да се харчат само за придобиване на дълготрайни материални активи, а по-просто казано - за строителство, реконструкция на улици, учебни, детски, социални заведения, обзавеждане, апаратура. На борда на този кораб също са качени 9-ма изявени капацитети от местен мащаб. Кормилото държи шефката на СУСОФ, педиатър по професия, доайен в местен парламент и съветник от ВМРО д-р Лилия Учкунова, която наскоро беше наградена на сесия със званието "почетен гражданин на Пловдив". Командата се състои от председателя на червените съветници Николай Радев, колежката му от ГЕРБ Надя Танева, Елена Райчева от Атака, Владимир Кисьов от ССД, Яшар Асан от ДПС. Във фонда участва бившият главен счетоводител на общината Марийка Пепечкова и секретарят на шефа на Общинския съвет Илко Илиев (ВМРО) - Асен. Има и техническо лице, което във фонда знаят като Трифонка.

Заплащането в СУСОФ е две минимални заплати за страната, което прави по 480 лева на член. Проблемът е, че във фонда няма пари, защото приватизацията е на точката на замръзване. В сметката имаме само 9000 лева - едно нищо, потвърди угрижено Надя Танева и с носталгия разказа, как са работили през миналата година, когато за ремонт на детски градини, ясли, училища и улици се изливаха милиони. Те бяха постъпили във фонда от продажбите през 2007-ма. От крупната сума имаше остатък за тази година приблизително 2 милиона лева. С тези пари се разплатихме за свършената работа, обясни Танева. Фондът дължи близо 500 000 лева на строители още от  2008-ма.

 Написахме писма до фирмите и се извинихме, че не можем да им платим, сподели Надя Танева. Като дойдат пари от софийския боклук, ще се издължим, допълни тя с надежда на Бойко Борисов.  Възнагражденията за бордовиците не закъсняват, макар че не е ясно, какво разпределят те, щом кутията с пицата е празна.

Гаранционният фонд за малки и средни предприятия е най-богат. В него са вкарани, пак от някогашната приватизация 1,9 милиона лева. Целта на този орган е да дава гаранции на фирми. Само че досега, от две години насам, няма нито един обслужен клиент.

Иначе органът си има всички качества на функциониращ. Неговият управител е зам.-кметът по икономика Александър Константинов.  За председател на 7-членен управителен съвет е избрана съветничката от ГЕРБ Сузана Николова, за заместник - Камен Шишманов от ВМРО.

 На палубата към светли бъднини плуват още съветниците Тодор Кръстев от БСП, Димитър Керин от Атака, Даниела Желязкова от ДСБ, Георги Колев от ЗС "Ал. Стамболийски" и Мехмед Асан от ДПС. Техните командировъчни са по две минимални заплати на месец, тоест - по 480 лева. Като платим данъци, остава една, смее се Даниела Желязкова.

Бордът дори организира тези дни среща на високо равнище, на която бяха поканени италианци. Техният фонд е частен и съществува от 1976 г., разговорът беше много полезен, сподели Даниела Желязкова. Първата пречка, която трябва да преодолеем, е да стигнем до клиента, отбеляза тя. Следващата работа на бордовиците е да потърсят методическа помощ от Национален гаранционен фонд и да раздвижат рекламата. Правим интернет страница, описа бурната дейност на управителния съвет Сузана Николова.

Велентина Йеремиева, в."Марица" Пловдив


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.