Факти, Анализи, Коментари
   15 Май 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Завоят на бул. Руски към моста на Герджика се оказа оптическа илюзия
29 Октомври 2009
На скицата се вижда, че платното е право, след завършването това ще проличи

Пътното платно на булевард „Руски” към моста на „Герджика” не прави завой и намиращата се там нова кооперация не измества оста на пътя, коментира директорът на дирекция „Строителство” в общината инж. Тодор Пашов по повод полемиката по случая.

Когато ремонтът на булеварда и на втория мост бъдат завършени, всички ще видят, че платното не прави завой около къщата, а си е съвсем право, както е по проекта, допълни още Пашов.
Главният архитект на Община Пловдив Румен Русев също обясни, че строежът има всички нужни документи и разрешения и по казуса няма нарушения на законите и на изискванията.

Някой се опитва непрекъснато да ескалира напрежение около тази кооперация и да вади някакви съмнителни дивиденти от това, каза зам.-кметът Петко Атанасов. Погледнете скиците и ни оставете да работим на спокойствие, допълни още той.

Шефът на строителната дирекция Тодор Пашов обясни, че когато трябва да се срещнат и включат две противоположни улични платна едно в друго, които не лежат на една ос, има редица изисквания, по които това да стане. Ако начертаем осите на моста и на бул. „Руски” като права линия, то те се разминават и никъде няма да се срещнат. Ако съединим с трета линия двете оси, то тези криви се пресичат в остър и тъп ъгъл, което ще доведе до невъзможност двете пътни платна да функционират. Къде сте видели улици да се свързват по този начин, с недоумение обяснява Тодор Пашов.

Има задължителни строителни изисквания, които се наричат минимални изисквания за изграждане на автомобилни пътища и според които строители и проектанти са длъжни да осигурят безопасни хоризонтални криви.

По тази причина се прави леко изместване на осите на пътните платна, увеличава се радиуса на кривите и така двете противоположни платна могат да се слеят плавно и съобразно задължителните изисквания за безопасност.

 По тази причина се получава една оптическа илюзия, че платното прави завой. Всъщност това не е така и когато разчистим терена от старите къщи и строителството приключи, ще видите, че платното не прави завой, обясни инж.  Тошо Пашов.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.