Факти, Анализи, Коментари
   15 Май 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Амбициозен научен проект стартира днес в Пловдивския университет
28 Октомври 2009
Откриват нов лабораторен комплекс, работещ по принципите на Зелената химия
Екипът на катедра " Аналитична химия"  ПУ с рък. доц. Веселин Кметов
Екипът на катедра " Аналитична химия" ПУ с рък. доц. Веселин Кметов

Днес в Пловдивския университет се открива нов лабораторен комплекс, основан на принципите на т.нар." Зелена химия". Той се намира в катедра "Аналитична химия" и включва най-нов модел  масс спектометър с индуктивно свързана плазма.

 Апаратът е закупен със средства на Фонд " Научни изследвания"  в изпълнение на GAMA  (Green Analytical Methods Academic Centre) проект от  конкурса " Интегрирани научни центрове в университетите" - 2008.

GAMA проектът има за цел изграждане на университетски център за развитие на екологично целесъобразни методи за следови анализ на обекти от околната среда и включва 7 катедри от 3 пловдивски университета: ПУ "П. Хилендарски",  Аграрния университет и Университета по хранителни технологии, а също и СУ "Св. Климент Охридски" и Университета в Аликанте Испания. Консорциумът обединява научните направления на партньорите с цел развитие на модерни химични анализи, основани на процедури щадящи околната среда и съответстващи на принципите на “Зелена Химия”.

Консорциумът ще използва съвместно ICP-MS изследователския компекс за подготовка и обучение на докторанти, като развива 3 главни направления:

1) Научно: Разработване на нови, по-малко замърсяващи методи за химичен анализ чрез ICP-MS полу-количествени и панорамни измервания, комбиниране с HPLC и процедури на Cloud Point- и Solid Phase екстракция. Приложение на микровълнови и ултразвукови полета за ефективизиране на анализа (продължение на COST D32). Микро-дозиране чрез FI и ASDI системи. 

2) Приложно: Химични анализи при тежки и нестандартни експертизи за определяне на следи от токсични елементи в обекти на околната среда, храни и индустриални материали при решаване на реални задачи. Валидиране на измервателни методи и помощ при технологичния им трансфер в изпитвателни лаборатории.

3) Образователно: Специализирани модули за обучение на студенти в образователните степени магистър и доктор, с достъп до модерни аналитични инструменти. Разширяване на междууниверситетското сътрудничество чрез ангажиране на преподаватели и експерти от консорциума. Разработване на докторантури, привличане и задържане на млади учени.
Резултатите ще са с дългосрочна полза за академичните институции, стимулирайки интердисциплинарни научни направления от интерес за химици, биолози, агрохимици и еколози.

Центърът ще изгради експертна мрежа от специалисти за решаване на горещи проблеми, касаещи мониторинга на околната среда, преценка на риска и контрола на качеството.

GAMA-проектът се подкрепя от местната администрация, държавни и неправителствени организации и фирми.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.