Факти, Анализи, Коментари
   15 Май 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Със сватба се открива в четвъртък обновеният Обреден дом в Стария Пловдив
28 Октомври 2009
Сградата се ремонтира за първи път след 30 години дейност

В четвъртък от 15.30 с бракосъчетание ще бъде открит обновеният Обреден дом на ул. "Съборна" в Стария град. Ремонтът отне поне две години, но резултатът е блестящ. Без преувеличение пловдивските младоженци ще казват своето " да" в най- луксозния ритуален дом в страната. Думите са на кмета Славчо Атанасов. Сградата се стопанисва от фирма "Пълдин туринвест", в която съсобственици са община Пловдив и бизнесменът Георги Гергов. В реконструкцията и обзавеждането на Ритуалния дом са вложени около 2 млн лв.

 Сградата е построена през 60-те години на ХІХ век и представлява един от най-добрите образци на прочутите пловдивски възрожденски къщи. След Освобождението е била резиденция на губернатора княз Александър Дондуков-Корсаков. През 1974 г. е реставрирана и превърната в обреден дом за сватбени тържества.

 Сегашният ремонт е първият след повече от 30 години дейност. С него сградата е възобновена в нейния някогашен стил, допълнен от модерни елементи и удобства като климатизация.
 „Хората мечтаят за блясъка на Холивуд и решихме да им го осигурим поне в деня на сватбата“, обяснява дизайнерката Олга Балабанова. 

 В ритуалната зала е запазен оригиналният таван, покрит с естествена коприна и изрисуван от художници. Гербът е специално изработен от майстор дърворезбар. По същия класически метод са реставрирани останалите дърворезбовани елементи от интериора. Халките на бюрото, където младоженците ще поставят своите подписи под брачното свидетелство, са покрити с 23-каратово злато.

 Рози и орхидеи, направени от коприна като цветята в Белия дом, украсяват клонки холандска върба, а край тях се спускат каскади от кристали „Сваровски“. Такива композиции са поставени във фоайето и стаите, по стълбището и уютните кътчета из целия обреден дом.
 
Мокетът на пода напомня старинен килим, защото е изтъкан по специална технология от чиста вълна. Завесите са в класически английски стил, дамаските са от пожароустойчиви материи. Осветителните тела напомнят за разкоша на ХІХ век.

 Предвидени са специални будоари за булката и за младоженеца. В стил ретро лукс е и ресторантът.
 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.