Факти, Анализи, Коментари
   16 Май 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Скандал с оценки в Пловдивския филиал на Техническия университет
26 Октомври 2009
94 студенти се оказват с несъответстващи оценки от изпити през годините
Филиалът на ТУ в Пловдив
Филиалът на ТУ в Пловдив

Сигнали за груби нарушения от страна на ръководството на Пловдивския филиал на Техническия университет оповестиха днес представители на Българския студентски съюз в Пловдив и потърпевши студенти. Според техни твърдения, става дума за грубо нарушаване на студентски права, изнудване на студенти и прекомерна употреба на власт.

Студентите твърдят, че има много оценки, нанесени в доситетата им, които липсват в протоколите за изпититите. И обратно – вече поставени на изпит оценки са били променяни в студентските досиета.

Председателят на Българския студентски съюз в Пловдив Кръстьо Карамански заяви: „Имаме един списък от 94 студенти, които са с повече от два несъответстващи изпита. Става въпрос за оценки, за които няма данни. Предполагам, че първоначалният списък, който е бил съставен с проблемни студенти, варират между 400 и 450 студенти. Сигналите са главно срещу зам.-директора на Пловдивския технически университет – доц. Георги Мишев. С наредба той разпоредил студентите с проблемни оценки да се явят лично при него.

Един от потърпевшите е Кирил Минев. Той е завършил семестриално, но тази година рабира, че има двойка по изпит, взет преди две години. В писмените обяснения доц. Мишев е принуждавал студентите да посочват, че са давали пари за вземане на изпит – твърдят още от Студентския съюз в Пловдив. Студенският съюз в Пловдив ще сигнализира образователното министерство за ситуацията в пловдивския филиал на Техническия университет.

Студентите вчера представиха на журналистите и запис от телефон, предоставен им от анонимен източник, в който доц. Мишев изисква писмени обяснения. 

Вътрешна проверка в началото на годината доказала сериозни пропуски в работата на служителка от секретариата, тя вече е отстранена дисциплинарно. Студентите научили за проблема в края на учебната година и през септември, когато се защитават дипломните работи. На някои им липсват по 10 оценки - почти година от следването. Ръководството се съмнява, че са продавани изпити. Ректорът на ТУ в София проф. Камен Веселинов е сезирал прокуратурата и  тя вече работи по случая.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.