Факти, Анализи, Коментари
   16 Май 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Форум за електронна наука предстои в Пловдивския университет
22 Октомври 2009
Проявата финализира научния проект "Високи технологии в изследването на езиците и литературите"

Срещата е част от проект с финансиране от Фонд „Научни изследвания”, докладите ще бъдат включени в книжната поредица „e-Science”

Работна среща за електронна наука, web-базирани изследователски платформи, проблеми с авторските права, лицензионни решения и „ограничения” ще събере на 23 и 24 октомври езиковеди от страната и чужбина в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Това съобщиха от висшето училище.

Научният форум е със заглавие „Информационните технологии в хуманитаристиката. Създатели и потребители на електронни ресурси”. Той представлява заключителен етап на проекта „Високи технологии в изследването на езиците и литературите”, по който работи Филологическият факултет на университета, обясни ръководителят на научната програма доц. д-р Петя Бъркалова, зам.-декан на ФФ. Финансирането е от Фонд  „Научни изследвания”, а домакин - Народна библиотека „Иван Вазов” – Пловдив, допълни тя.

Работната среща включва дискусията „Открита катедра” и пет лекционни модула – „Създатели и потребители на езикови ресурси”, „Дигитализация със собствени сили”, „Дигитализация и дигитални библиотеки”, „Традиционна и/или нова хуманитаристика” и „Е-бъдеще за миналото”, обясниха домакините на събитието. Програмата е публикувана на интернет страницата на Филологическия факултет - slovo.uni-plovdiv.bg, уточниха организаторите.

Идеята ни е да създадем възможности за контакт между компютърните специалисти, създателите и разпространителите на компютърните продукти и техните ползватели, подчерта доц. Бъркалова. Затова сме поканили водещи български и чуждестранни универитети и научни институции, които вече имат опит в дигитализацията и уеб-базираните ресурси, допълниха от ФФ.

В двудневната работна среща участват представители на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Велико-търновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, Югозападния университет „Неофит Рилски”, Центъра за изследване на дигиталните библиотеки на Университета „Стратклайд” – Глазгоу, Шотландия , както и Институтите за български език и литература на БАН и Регионалната народна библиотека „Иван Вазов” в Пловдив.

Освен доц. Петя Бъркалова, Филологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски” ще представят още деканът доц. д-р Живко Иванов, доц. д-р Ирина Чонгарова, доц. д-р Руси Николов, доц. д-р Красимира Чакърова, доц. д-р Светла Черпокова, д-р Борян Янев, докторант Милена Динева и системният администратор Мария Гуджева.

Една от задачите на проекта „Високи технологии в изследването на езиците и литературите” бе откриването на специалността „Лингвистика с информационни технологии” във Филологическия факултет през новата академична 2009/ 2010 г., потвърди доц. Бъркалова. Първокурсниците, които я изучават, са поканени в дискусионния панел „Открита катедра”. Те ще могат да разговарят с гост-лектори от Университета „Стратклайд” и от агенцията за подбор на ИТ-специалисти „Булуърк”.

Продукт на работата по проекта на Пловдивския университет е и книгата „Приложение на информационните технологии в работата на филолога и при създаването на езикови ресурси”. Тя ще бъде представена при закриването на форума. С нейната премиера ще се даде старт на поредицата “e-Science” – книжни издания с уеб-базирани версии, казаха от Филологическия факултет. Втората книга ще съдържа докладите на участниците в работната среща, а след нея ще бъдат издадени броеве за приложението на информационните технологии в естествените науки: компютърната биология, компютърната химия, компютърната физика и др.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.