Факти, Анализи, Коментари
   15 Май 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха Екозавода в Шишманци- пръв по рода си на Балканите
8 Октомври 2009
Изписа се какво ли не, прокурорите да кажат, но така или иначе имаме завод, който реално работи, каза премиерът Бойко Борисов

Министър-председателят Бойко Борисов откри днес завода за преработка на твърди битови отпадъци край с. Шишманци, община Раковски. Той преряза лентата заедно с областния управител Иван Тотев и кмета на Пловдив Славчо Атанасов. Премиерът каза, че това с този завод се решават екологичните проблеми на цялата област.

Първа копка на единствения на Балканския полуостров Екозавод бе направена на 21 май 2004 г. Строителството трябваше да приключи за 18 месеца, като за пусков срок се сочеше март 2006 година. Инвестицията за Екозавода беше за 37 милиона лева, но на практика предприятието погълна 42 милиона. Две трети от парите даде държавата, а общината вложи 10 милиона лева.

 В края на август тази година кметът Славчо Атанасов и облястният управител Иван Тотев обявиха, че община Пловдив ще приеме 100 хиляди тона софийски боклук. В замяна на това правителството ще отпусне на града общо 25 милиона лева за изграждане на общински обекти. Днес започват 72-часовите проби в екозавода. Първите 20 хиляди тона отпадъци ще се возят с камиони. С предимство ще се преработва пловдивският боклук, а таксата за тон боклук е 29 лева.

Бойко Борисов изказа радостта си от това, че първият по рода си екологичен завод у нас заработва, въпреки написаното какво ли не около чистотата на сделката за изграждането му. Той каза, че това може да е истина, може и да не е. „Ще го кажат прокурорите накрая, но все пак имаме завод, който все пак реално функционира”, каза Борисов. Запитан възможно ли е в този завод да се преработват свежи софийски отпадъци, той бе категоричен, че в София си действат по план и ще си свършат работата перфектно за изграждането на завода там. Бойко Борисов коментира още, че срещу последните 100 000 тона софийски отпадък, Пловдив получава много пари по проектите. За завода в Шишманци обаче той изтъкна, че е много близо до Раковски и е на негова територия, така че Раковски също би трябвало да получи пари. По мнението му обаче община Раковски първо ще се научи да дава, а после ще питаме кой какво има да получава.

Заводът тук започна да се прави преди девет години, докато Станишев саботираше правенето на завода в София. Това каза в Шишманци министър-председателят Бойко Борисов, запитан ревнува ли, че Пловдив вече има такъв завод, а София още не.

Видяхте сега и Европейският съюз ни дава пари и в момента текат конкурсите, каза Борисов като отново изрази съжаление, че досега заводът в София е щял да бъде построен, ако не е бил саботажът на Станишев. Борисов още веднъж изтъкна, че сегашното правителство стимулира всички региони, които си решават проблемите като ги дофинансира с колкото пари трябва и търси бързото изваждане на документи. „Така че за мен дали е София, Пловдив или Варна е едно и също нещо. Важно е, че българите ще имат по-чисти градове, ще започнат по европейски да си третират отпадъците”, каза Борисов. Премиерът уточни, че от година и половина той предупреждава, че ще се изправим пред ситуации да плащаме глоби, но много кметове на общини изобщо не са си мръднали пръста да направят проекти и да участват в изграждането на сепариращи инсталации.
 
Истината е, че навсякъде парите са изчерпани. Още през месец май са профукани всичките. Това каза в Шишманци премиерът Бойко Борисов относно парите в държавната хазна. Тези неща, които се говорят, че имало излишък, са пълна измислица, а тройната коалиция Станишев и компания са изнесли парите, посочи Борисов. „А и вие сами виждате това, което ви говорят основните фигури на социалистическата партия – не се нуждае от коментар. Всички ние разбрахме, че една мафиотска структура е управлявала държавата ни четири години”, каза премиерът. Той добави, че това се разбира от думите им, отправени един към друг. „Тези момчета на кого са – това е зайче, онова е мишка”, само цитирам, не коментирам”, каза още Бойко Борисов.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

riki
08 Oct, 2009 | 17:45

aloooo pravporoda si na balkanite ai stiga baloni de germancite belgiicite
evropa de te pasat zelena trevica li?


SELJAKA
08 Oct, 2009 | 17:42

emi ne e tova na snimkata de aide stiga provokacii


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.