Факти, Анализи, Коментари
   15 Май 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Преговорите за софийския боклук надминаха очакванията на пловдивчани
8 Октомври 2009
С повече от 1.5 млн от предвидените 25 успя да договори работната комисия

Развръзката от няколкоседмичната драма около софийския боклук, цената за приемането му на сметището в Цалапица и проектната готовност на община Пловдив да усвои сумата стана ясно на ранна пресконференция днес, когато председателят на общинския съвет Илко Илиев обяви "свръх" резултата- при предварително предвидени 25 млн лв, работната комисия по преговорите е успяла да договори още 1.5 млн. Сумата ще бъде отпусната от правителството за важни инфраструктурни проекти, първите 800 000 лв ще дойдат още тия дни като първи транш за почистването на коритото на река Марица.

През 2010 година ще бъдат преведени 15 млн лв, а през 2011- 10 700 000. Какво ще се прави с тези пари?

 Сред одобрените за финансиране от държавата проекти, освен коритото на река Марица, са реконструкцията на Синдикалния дом, пътният възел Модър-Царевец, разширението на крайречните булеварди "Марица-север" и "Марица-юг", изграждането на пътна връзка между булевардите "Освобождение" и "Санкт Петербург" на територията на квартал "Гладно поле" и вливащите се в нея обслужващи улици, пътният възел Скобелева майка. Ще има средства и за ремонт на детски градини. Парите от боклука ще послужат за дофинансиране на проектите, основните средства за тях са заделени от общинския бюджет.

В работната комисия участваха  Дани Каназирева от ГЕРБ,  Николай Радев от БСП,  Камен Шишманов от ВМРО,  Атанас Недевски от ССД и Спас Гърневски от ДСБ. Те са успели да разубедят зам. министър Евдокия Манева от идеята 10 млн от общата сума да се отдели за рекултиващия на сметището. Доводите на пловдивските преговарящи са, че то има капацитет за още 3-4 години и не е приоритет. Още повече- след откриването днес на новия екозавод за преработка на отпадъци в Шишманци.

След много дебати на местно ниво и за цената, на която Пловдив ще приеме и обработи софийските бали боклук, накрая той се " продаде" за 14 лв и 13 ст. без ДДС на тон. Николай Радев  от БСП цитира източник от правителството, според който това са едни от последните пари, давани от кабинета за тази цел. Скоро ще се приеме закон, според който правителството може да разполага с 10% от всяко сметище в страната, без да плаща за това и без да иска разрешение от общините.

Нна днешната общинска сесия предложението бе прието с голямо мнозинство, пловдивският кмет ще подпише договора за приемането на софийските бали.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

койчо
08 Oct, 2009 | 16:43

в друга статия пише че преработката на тон отпадък е 29лв. а тук е записано ,че софия ще плаща 14лв. нека каже някой отговорен за пловдивчани ли е цената от 29лв.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.