Факти, Анализи, Коментари
   15 Май 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Обявиха "тоалетния" художник за Persona non grata в Пловдив
7 Октомври 2009
По никакъв начин не мога да приема гаврата, която този художник си направи с България, заяви кмета на Пловдив

Забранявам този човек да бъде допуснат на територията на която и да е общинска собственост в град Пловдив, категорично заяви кметът Славчо Атанасов по повод предстоящото участие на Давид Черни в откриването на експозицията „Европейското изкуство 20 години след Желязната завеса”.

По никакъв начин не мога да приема гаврата, която този художник си направи с България и затова той не е желан в Пловдив, заяви още Славчо Атанасов. Нека Емил Миразчиев да го посрещне на някое кафене или частно заведение, но по никакъв начин не желая кракът му да прекрачи Баня Старинна.

България е държава с древна култура и история и е въпрос на знание да разбереш, че подобна художествена интерпретация е най-малкото нелепа, коментира още кметът на Пловдив.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

***
14 Oct, 2009 | 14:19

Аз, аргументче нещо да дадеш ???

Аз
13 Oct, 2009 | 20:29

Као чета коментарите - не само СлИвчо е слива в този град...

Горд БЪЛГАРИН
09 Oct, 2009 | 09:37

" ...свободата на издаване на звуци и през началото, и през края на храносмилателния тракт. "

Точно! Като сте се изселили, ГОСПОЖО, сте се самолишили (или ако предпочитате - сте избягали) от възможността да коментирате (и взимате страна) какво става в БЪЛГАРИЯ. Господин Атанасов - евала.

К. Сираков
07 Oct, 2009 | 13:20



До госпожо Здравка Едикоя си, която от Денвър, САЩ, ревна да защитава свободата на издаване на звуци и през началото, и през края на храносмилателния ттакт.

Първо, бих искал да ви помоля настоятелно да не говорите от името на пловдивчани, защото нито ги познавате, нито ги представлявате. В духа на страшните Ви напомняния за тъмното минало, си позволявам аз на свой ред да Ви напомня кой точно по ония времена си позволяваше да говори от името на широките народни маси! Колко пък въобще имате право да давате акъл на пловдивчани и на българите въобще какво да правят, че и да се подписвате като „пловдивски художници”, когато Вие самата се намирате на другия край на глобуса, оставям на Вашата собствена съвест и преценка. (Дано само да не се окаже, че ги оставям на копитата на комара или на крилете на коня, тоест - на нещо, дето го няма.)
Неправилно критикувате Кмета на Пловдив, че се намесил в територията на изкуството. Клозетната лирика, проза, скулптура и прочее, не са изкуство. Изкуство са творбите на Ди Киро, на Георги Божилов, на Златюо Бояджиев, изкуство е Вердиевият фестивал, изкуство са нощите на музеите и галериите. Яловите напъни на човек, който очевидно страда от вроден ментален запек и може да обърне вниманието върху себе си, единствено като предизвика най-обикновена погнуса, не са изкуство. Те са проява на първо на много лош вкус, и второ - на много лошо възпитание. И докато лошият вкус си е личен проблем на „твореца” Черни, то лошото му възпитание е станало повод той да оприличи държавата ни на клозет. (Ерго, нас, жителите ни, логично еда оприличи на на лайна. С такава оценка за личността Ви, Вие сте свободна да се съгласите, но в никакъв случай не се опитвайте да карате и другите българи да го сторят. Подозирам,че ще ви се поразсърдят. )
Разбирате ли мисълта ми? Лошият вкус на някой може и да е негов си личен проблем, но когато го изкара на улицата и ми го навре под носа, настоявайки при това да го споделям, е, тогава вече този проблем става мой. Лошият вкус обижда носителя му, лошото възпитание - околните. Иначе няма нищо лошо в лошия вкус, и въобще в липсата на вкус. Все пак какво щяха да правят тези като Черни, дето нямат талант, ако ги нямаше тези, КАТО ВАС, дето нямат вкус!??!!
В едно сте права – кметът не може да забрани на разни люде да НЯМАТ вкус. Не му е работа. Но кметът може да забрани да се ползва една обществена сграда в Пловдив за манифестиране на липсата на вкус. Защото кметът ми е представител, ПОНЕЖЕ СЪМ ПЛОВДИВЧАНИН ! Разбирате ли, аз плащам данъци в този град . От тези данъци се издържат и Баня „Старинна”, понастоящем музей, и клозетът в Градската градина. АЗ искам банята-музей да си остане баня-музей , и клозетът да си остане клозет. Разбирате ли, нещата не е хубаво да се смесват! Микеланджело едно време е успял да смае света, без да нарисува по Сиксинската капела клозети. Тои също е рпотестирал, но е протестирал, като е нарисувал един папа сред грешниците в ада. Не го е нарисувал седнал на клозетна чиния и страдащ от херороиди.
По-късно, в нашата държава, един човек е нарисувал картината „Кочо”, без в ния да има нито едно намеченце за клозет. Тая картина лично аз си позволявам да я гледам най-много веднъж на пет-шест години, защото ми е трудно да се опомня след това, товари ме. Има разлика между клозета и тези картини, госпожо Здравке! И разликата в никакъв, ама в НИКАКЪВ случай не е в полза на клозета. От мръсни летви и мръсни идеи можете да сковете единствено мръсен клозет, уважаема. „Салът на Медуза” от тях просто няма да Ви се получи.
Сега няколко думи освен към българската пловдивчанка от Денвър, Америка, и няколко думи към Емил Миразчиев, който покани тоя "художник" и към Евелина Здравкова, която в днешната Марица определи , че случката била "изкуството като тест за нацията". Господин Миразчиев и госпожо Здравкова! Ако Вие искате – моля, направете си частен клозетомузей (или клозей), и си се събирайте там, всякакви клозетни лирици, прозаици, художници и прочее. Ако не Ви затворят от ХЕИ, ще имате възможност да мъдрувате по цял ден върху екзистенциялния въпрос „Да сера ли, или да не сера.”. И, каквото и да решите, няма да е от значение, защото ще си го правите вав ВАШИЯ музей, а не в МОЯ. Защото аз в моя музей си водя детето, и не искам да се подхлъзнем на нещо, или да ни мирише на физическа или духовна нечистоплътност. Музей е все пак! За мене между клозета и музея има разлика! За Вас има ли ?


Крум Сираков, Пловдив, България




  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.