Факти, Анализи, Коментари
   16 Май 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Възпитаничка на Юридическия факултет на ПУ защити доктурантура в Германия
6 Октомври 2009
Дисертацията на Мария Дечева бе защитена с отлична оценка и ще бъде издадена в Германия
Мария Дечева /в средата/ минути след успешната защита на докторската си дисертация приема поздрави от проф. д-р Улрих Баттис, проф. д-р Кристиан Томушат, посланик Иво Петров и проф. д-р Емилия Друмева
Мария Дечева /в средата/ минути след успешната защита на докторската си дисертация приема поздрави от проф. д-р Улрих Баттис, проф. д-р Кристиан Томушат, посланик Иво Петров и проф. д-р Емилия Друмева

Дисертацията „Европеизиране на българското конституционно право във връзка с членството на България в Европейския съюз” ще бъде издадена в Германия

С отлична оценка е защитила докторската си дисертация в Хумболтовия университет в Берлин Мария Дечева, възпитаник на Юридическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски”. Това съобщиха от пловдивското висше училище. Разработката й на тема: „Европеизиране на българското конституционно право във връзка с членството на България в Европейския съюз” е на немски език, с обем от 400 страници и се позовава на научния опит в Германия, потвърдиха от ЮФ.

Комисия, съставена от изявени специалисти по международно и европейско право в Юридическия факултет на прочутия берлински университет, е дала на дисертацията на д-р Дечева най-високата академична оценка „Отличен” – Magna cum laude ( в превод от латински: „великолепно с похвала”) . Това потвърди проф. д-р Емилия Друмева, преподавател по Конституционно право в Юридическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски”. Хумболтовият университет в Берлин е с  200-годишна  история и е един от най-престижните държавни германски университети, добави тя.

Научен ръководител на Мария Дечева е проф. Улрих Баттис, водещ юрист с богат международен опит, начело на катедрата по публично право в Хумболтовия университет, директор и член на ръководствата на редица научни институти. Дисертацията ще е от полза както за теорията и практиката в България, така и общо за разширяването на Европейския съюз на Балканите, подчертава проф. Баттис.

Разработката представя прецизни данни и изследвания и със сигурност ще се превърне в наръчник по европеизиране на българското законодателство, твърди и специалистът по европейско и международно право проф. д-р Кристиан Томушат, който е и автор на критическия анализ върху дисертацията на Мария Дечева.

Научният труд на младата българска юристка е написан благодарение на докторантската стипендия, която й е предоставена от Берлинския сенат. Предстои дисертацията да бъде отпечатана от престижното специализирано правно издателство NOMOS в Германия.

На защитата на дисертацията в Берлин присъстваха конституционалистът проф. д-р Емилия Друмева и посланикът на Република България в Германия – г-н Иво Петров.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.