Факти, Анализи, Коментари
   15 Май 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Университетска болница с положителни резултати от последните два месеца
5 Октомври 2009
Резултатите са от прилагането на антикризисна програма, без това да се отрази на лечението
Доц. Божидар Хаджиев
Доц. Божидар Хаджиев

Прекратена е практиката за презапасяване с лекарства и консумативи, без това да се отрази на качеството на медицинската помощ, казаха от ръководството на болницата

Положителен баланс на финансовите резултати за последните 2 месеца - август и септември, отчете Университетска болница „Свети Георги” в Пловдив. Това сочи предварителната информация за приходите и разходите на дружеството, преди окончателното обработване счетоводните документи и облагане с данъци за деветмесечието на 2009 г.

Полученият резултат е следствие на прилаганата Антикризисна програма на УМБАЛ „Свети Георги” от новото ръководство на здравното заведение.

Справката за шестмесечието показва, че натрупаните в миналото краткосрочни задължения на болницата са в размер на 35 640 хил. лв., от които 9 528 хил. лв. – просрочени. Най-голяма част от тях са към доставчици на медикаменти и медицински консумативи.

Разходите по тези пера за двата последни месеца са чувствително съкратени, без то да се отразява на качеството на медицинската помощ или общата дейност на болницата, подчертаха от ръководството на УМБАЛ „Свети Георги”. Разполагаме с достатъчно количества за лечение във всички клиники при пълен капацитет, прекратена е само практиката на презапасяване, добавиха оттам.

Разходите за медицински консумативи са намалени с 50%, а за медикаменти – с 64 на сто. Това позволява на дружеството да разполага с по-голям свободен паричен ресурс, както и да обслужва просрочените си задължения към доставчици, подчертаха и от финансовия отдел.

Болницата излиза на положителен резултат, въпреки намаления брой преминали пациенти. През август и септември те са с около 10% по-малко от обичайните 6 хиляди души на месец, главно заради сезона на отпуските и спокойната епидемиологична обстановка в страната. Традиционно в този период намаляват и плановите операции, а основната част от лекуваните са приети по спешност пациенти, обясниха лекарите.

Бързината на прилагане и ефективността на антикризисните мерки са стопирали и увеличаването на дълговете към доставчици, персонал и бюджета, подчерта изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги” доц. д-р Божидар Хаджиев. Според него полученият резултат за последните два месеца е доказателство, че се изпълняват краткосрочните цели на приетита програма – оптимизиране на разходите и преструктуриране на дейността.

Тенденцията за развитие на най-голямата болница в България показва, че от началото на 2010 г. ще започне да се изпълнява успешно и следващия етап от оздравителната й програма – увеличаване на приходите и на пазарния дял до 8% от извършваните в страната медицински услуги, казаха от ръководството. Според доц. д-р Хаджиев това ще стане чрез оптимизиране работата във всички 45 клиники и звена – привличане на допълнителен брой пациенти и въвеждане на строга отчетност на направените разходи при тяхното лечение.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.