Факти, Анализи, Коментари
   14 Май 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Пловдивският университет откри академичната година с 3360 студенти
28 Септември 2009
На тържествена церемония абсолвентите връчиха на първокурсниците "История славянобългарска "

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски” стартира новата академична година с почти 100% запълнени места. От акредитираните от Министерството на образованието, младежта и науката 3375 бройки сме запълнили 3360 – 2 650 бакалаври в редовна форма на обучение и 710 в задочна, съобщи зам.-ректорът на висшето училище доц. д-р Запрян Козлуджов. Това ни прави единственият държавен университет в страната, който е успял да попълни почти нацяло държавната поръчка за прием на студенти, добави Козлуджов.

Скъпи първокурсници, днес ставате членове на една от най-могъщите български образователни структури – втория по големина и значимост в страната университет и най-големия за Южна България. Вие имате и уникалния шанс да се запознаете с един древен град – Пловдив, с духовността и културата, които от хилядолетия процъфтяват тук. Защото знанията не се придобиват само в аудиториите и семинарните зали. Това каза по време на откриването на 49-ата академична учебна година на ПУ „Паисий Хилендарски” ректорът проф. дфн Иван Куцаров.

Пловдивският университет е от класически тип и в него са представени четирите основни направления във висшето образование – хуманитарно, природно, обществено и техническо, разпределени в 9 факултета, 2 филиала и един колеж, заяви проф. Куцаров.

Освен студенти и преподаватели на тържествената церемония днес в Концертна зала на пловдивската филхармония присъстваха още зам.-областният управител Георги Игнатов, зам.-кметовете по култура и по спорт и младежки дейности Петя Гогова и Георги Титюков, протосингелът на Пловдивската митрополия отец Добромир, представители на останалите висши училища в града и пловдивски общественици.

По традиция под звуците на студентския химн абсолвентите връчиха на новия випуск символите на висшето училище – Паисиевата „История славянобългарска”, знамето и ключа на университета.

Прилагайте придобитите академични знания в България, призова студентите отец Добромир в словото си от името на пловдивския митрополит Негово Високопреосвещенство митрополит Николай. На чужденците, които следват в ПУ „Паисий Хилендарски”, свещеникът пожела да отнесат в родните си държави не само новия професионален опит, но и спомена за малката, но гостоприемна България.

Като част от най-големия университет в Южна България вие сте бъдещето на страната ни. Следвайте смело и сърцато мечтите си, каза зам.-областният управител Георги Игнатов. На преподавателите и ръководството на висшето училище той пожела да продължат да работят с вдъхновение и устрем.

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски”е запазена марка за обучение – да бъдеш приет и да завършиш висшето образование в него е чест, заяви зам.-кметът Петя Гогова. От името на градоначалника Славчо Атанасов тя приветства първокурсниците за избора им да се присъединят към това средище на духовността и културата в Южна България.

Студентският съвет е организация, създадена от възпитаниците на ПУ „Паисий Хилендарски”, за да следи за спазването на правата им и да бъде посредник между ръководството и учащите и между университета и останалите висши училища в страната, обяви председателят на СС Анелия Дакова.

Обещаваме да учим, но и да се забавляваме, увериха първокурсниците Борислав Вутов, Десислава Попова и Галя Кралява. Пред присъстващите студенти, преподаватели и гости на откриването на новата академична година тримата младежи дадоха „обет” да преживеят всичко, което може и трябва да се случи на един студент – от взимането на изпитите, през първата университетска любов до сериозните житейски решения и професионална реализация.

Освен приетите 3360 първокурсници, сме записали и 60 души с доказан български произход – от Молдова, Македония, Украйна и Сърбия, съобщи началникът на „Учебен отдел” Димитър Бойков. И тази година голям интерес към нашите учебни програми млади хора от Гърция. В подготвителните ни курсове по български език се записаха 160 студенти от Южната ни съседка, допълни Бойков. След като преминат обучението по писмен и говорим български, догодина чужденците ще се запишат в желана от тях специалност.

Във филиалите на висшето училище също са запълнени всички акредитираните бройки от МОНМ – 225 в Смолян и 180 в Кърджали.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.