Факти, Анализи, Коментари
   14 Май 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Осветиха новата статуя на Дева Мария в Раковски
28 Септември 2009
През юни предишната статуя бе подложена на вандалски акт

На 23 юни тази година статуята на Дева Мария пред храма " Св. Архангел Михаил" в кв. Секирово на Раковски осъмна счупена, най- вероятно с ритници. В 16 000 градче, където католическата вяра се изповядва най- силно в страната, актът бе определен като светотатство. Осакатената статуя бе стояла там една година, от юни до септември постаментът бе празен. Вчера обаче нова статуя на Дева Мария бе осветена на същото място, дарението за нейното закупуване направи по време на предизборната си кампания Мария Капон. Церемонията се проведе след неделната проповед на отец Румен в пълния с възрастни и деца храм "Св. Архангел Михаил".

 Статуята, която бе подложена на вандалски акт, бе донесена от Полша. Новата статуя на Дева Мария е от Лурд, едно от светите места на католическата църква. Там, според преданията, Светата дева се явява във вдлъбнатината на една скала, която никога не вижда слънце. Историята на тази стара скала и пещера са разказани от малкото момиченце Бернадет. Поклонниците, които идват на това място, вярват, че усещат силата на Божията майка.

 Четирите католически храма на Раковски, градче със 16 000 жители, са не само център на църковен, но и на оживен градски живот. Отците работят заедно с будни хора от общината и местния бизнес, които организират редица дейности за децата - две спортни площадки отвориха врати тази есен, започнаха вече работите на детския театрален състав, танцовия състав, организират се школи по музика, рисуване, чужди езици. В Раковски в по-малка степен от другаде децата са изложени на влиянието на улицата. И в службите на католическите храмове те вземат дейно участие, както стана и вчера, когато едно по едно излизаха на амвона и четяха текстове от Библията.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.