Факти, Анализи, Коментари
   15 Май 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Какво ще има в клубовете в Нощта на музеите и галериите
25 Септември 2009
Видео прожекции, изложби, спектакли, литературни четения, музикални изпълнения на живо, демонстрации на субкултурата, срещи с творци..

В културния живот на Пловдив има едно специално събитие, което придаде нов смисъл на израза „нощен живот”.

На 2 октомври за пета поредна година клубове и градски места ще бъдат оживени от богатата програма на Нощ на музеите и галериите – Пловдив 2009. Всички пловдивчани и гости на града са поканени да се забавляват заедно с участниците, които са организирали за тях видео прожекции, изложби, спектакли, литературни четения, музикални изпълнения на живо, демонстрации на субкултурата, срещи с творци, индивидуални пърформанси и уникалната възможност за пряко участие в събитията.   

В Artnewscafe от 20:00 до 03:00ч. проектът ВРЕМЕ МЯСТО  ще представи три творби, изследващи отношението ни към «абстрактни» понятия като времето и пространството и начина, по който ги възприемаме. Доколко времето и мястото, на които принадлежим, ни определят? Принадлежим ли им наистина? С такива теми провокират Кадер Музачи в  „Ръчен часовник” (видео) и Светлана Мирчева в „Площад Сан Видал 9:30 - 17:30” (видео) и „Teleport station” (анимация). От 20:00 до 00:00ч. заповядайте на „Live set на Robothko.” А от 00:00 до 01:00ч. литературно четене ще изнесат Богдан Русев, Радослав Парушев и Васил Георгиев. Авторите принадлежат към поколението на младите български писатели от началото на 21 век, носители са на литературни награди и са известни с публично представяне на текстовете си.

Клуб Петното на Роршах ви кани на „Моите любими други” – от 22:00 до 24:00ч. поети четат други любими поети.

В Клуб Лебовски можете да наблюдавате индивидуален пърформънс на Жорж Сопаджиев - фотография и Явор Тодоров - музикална експресия. Проектът „Пловдив” (21:30 – 24:00ч.) провокира, изисква и тушира чрез концепцията на една мистична фотография, облечена в една задължителна музикална естетика.

Кафе Мария Луиза ще стане домакин на проекта “All Done, All Gone” In Plovdiv - графити арт, живопис, постер арт и видео арт. От 20:00 до 3:00ч. на вашето внимание ще бъдат Nasimo и Edgar Gomez, гост - Dave Kinsey, с участието на Dj Yozzo. Live sets, рисуване на графити от Nasimo на едната от ролетките на кафето, а на специално платно от “Aceton” Spray Stores пред кафето всеки  може да изпише своя tag. Посланието на творците: „Предвид свръхнаситеното състояние на рисунките, графитите, скейтбординга, боклука, гангста-рапа и точно за всяка друга субкултура под слънцето, Ние се надяваме, че с тази изложба ще пробудим, и пробудим отново, някаква чистота в зрителите, която съществува в тази култура.” Коментарът за тях: ”Появявайки се от дъното на субкултурите като скейтбординга, бомбандиращите рисунки, гангста рап и пънк, тези страстни аутсайдери станаха арт звезди изцяло случайно, освен това, кой се жалва?” (Graffiti Art Mag-Sao Paulo). 
 
Арт Клуб Найлона ще представи от 20:00 до 3:00ч. „Проект” на Жорж Сопаджиев, живопис – фотография. Пърформанс с участието на автора.

В Новотел Пловдив със съдействието на Галерия ЖОРЖ ПАПАЗОВ в часовете на Нощта можете да видите изложба живопис „Съкровища” на Петър Величков. Това е  поредната – 10-та – самостоятелна изложба на художника, който от 1999г. живее и твори в САЩ, и е идейно продължение на цикъла „Съкровища”, вдъхновен от културното наследство на древните народи. Новите идеи се докосват до културата на инките и другите цивилизации, обитавали Андите. Причудливи създания съчетават в себе си елементи от познати митологични образи и напомнят за антични находки, без да позволяват да бъдат ситуирани конкретно във времето и пространството. Петър Величков е носител на наградата на галерия „Жорж Папазов” – 2007 г.

На Античен Римски стадион Галерия ОРЛОВСКА 10 - гр. Габрово представя „Форми и светлина” на Петър Кондев и Павел Църов, инсталация, авангарден апликаж (21:30 – 3:00ч.). Инсталацията e проектирана точно за Римски стадион в гр. Пловдив, като от страничните стени на Римски стадион ще излизат и изпъкват произволни геометрични форми - рисунки, които ще начупват вътрешността, създавайки впечтление в наблюдателя за движение и илюзия за „счупване”. Зад тези релефни рисунки има бяла светлина, която подчертава и служи за контур. Формите в средата на пространството пък са подредени така, че петнадесетте елемента с начупена структура да образуват паралелепипед с неправилни равнини и ъгли. Сам по себе си то е портал, врата с четири входа. Посетителят - участник има възможност за ментално и физическо преминаване от едно място в друго. Светлината насочва! Инсталацията е абстрактно пространство, "обживяно" от посетителите като съучастници в случването на изкуството.

Държавен Куклен Театър – Пловдив и Театър на огъня и сенките “Fireter” ще организират огнено шоу на кокили – представление-шествие, което ще започне от Джумаята и ще завърши на пл. Стефан Стамболов с кратка огнена феерия. Театър на огъня и сенките “Fireter” е проект, специализиран в огнено шоу, шоу на кокили, жонглиране с огън, огнени инсталации, живи статуи и ранообразна шоу програма. “Fireter” се стреми да промени типичната представа за перформанс, театър и шоу. Целта е да се разчупи границата между публиката, сцената и артиста, като се търсят нестандарните места, сцени и похвати за това. “Fireter” кара зрителите да се почустват част от свят изтъкан от красотата на огъня, светлината, сенките и тяхната възможност за безкрайни превъплащения в различни лица, форми и състояния.

Antiart Movement ще представи проекта „7”. Седем са буквите в „Антиарт”, седем са и горещите точки, в които седем DJs ще миксират своите седем сета посветени специално на Нощ на музеите и галериите 2009. Вход свободен, а всеки посетител ще получи плейлист опис и уеб адрес от където по-късно ще могат да бъдат изтеглени някои от сетовете. Имената на участиниците и локациите са:
Rayo – Artnewscafe (19.00ч. – 20.30ч.); Skill – Fabric (20.00ч. – 21.30ч.);
Metabolic – Red Eye (20.30ч. – 22.30ч.); ZappaTV – Безистенъ (20.30ч. – 22.30ч.);
Visitor Q – Найлона (21.00ч. – 00.00ч.); soupDragon – Петното на Роршах (22.00ч. – 23.30ч.);
Joouba – club Lebowski (23.00ч. – 01.00ч.).

С пълната програма можете да се запознаете на www.gallery-night.info.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
25 Sep, 2009 | 22:27

Когато бях последния път в Йерусалем ми направи странно впечетление в алеята на праведниците един паметник без бюст? Отпред пишеше А.Х.? - Армант Хамер - тъпкан с пари, а за бюст не си платил - каза ми първия срещтнат, - това всеки го знае, ти от къде си?
Аз бях в Израел по уреждането на правата върху български имоти на много репресирани евреи и при царя и при комунистите като защитник на българските интереси и като такъв имах достъп до Синедриона. - Не че ме интересува толкоз, но просто майтап, единствен без бюст? - Бизнеспартньоре в ЙЕД (jehova evreiski djvol) - пошущна на ухото ми главния секретен раби на SS (Svetoven Sinedrion) - това е паметник от признателния еврейски народ на Адолф Хитлер, който без да избива еврейте им е осигурил най голямия доход в модерните времена. Такъв супербизнес направи където трябва огромно впечетление, - излиза че може и без жертвоприношение! Появиха се в Синедриона и християнски фракции! Това - милост ми трябва а не жертви, - се оказва сатанинско дълбока икономика, адресирана към висш секретен елит, дето може да я разшифрова. Днес, вече в постмодернизма, Синедриона го канонизира, но не може пред тълпата да му се сложи и името и бюста. Всичко си е секретно сър, защото ако не е секретно, ще се заприказва отляво и отдясно че не е от нас, а това са пари. Шалом брате-балък. - Разрешете да помисля, че всичко това може да се предложи като художествен акт и да донеся също така пари! - Пред кого да се предложи? - Пред човечеството. - Пф, то не може да го разбере. - Да, но икономически ще се оправдае, и аз си позволявам да обявя това за моя идея? - Партньоре в ЙЕД, ти ще растеш, но идеята ще е моя. - Аз разполагам със съмишленици, все секретни индустлиалци. - А аз мога да ги купя и продам на китаиците. - Ти виждаш брате в ЙЕД, аз само се упражнявам, под ваш контрол? - Да, ти ще растеш.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.