Факти, Анализи, Коментари
   15 Май 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Нощта на музеите и галериите предстои днес след залез слънце
18 Септември 2009
Поне 45 сериозни културни прояви в една нощ, вратите отворени на най- интересните места в града

Събитието, което се превърна в явление в културния живот на Пловдив – Нощ на музеите и галериите – отдавна не е запазена територия на музеите и галериите. За поредна пета година всички институции, които са свързани с изкуството и културата в града, се включват с огромно желание и интересни идеи, за да направят програмата на Нощта още по-стойностна и атрактивна за изкушената публика. Пълната програма можете да намерите ТУК

В Античен театър – Пловдив от 22:30 ч. любителите на танцовото и музикалното изкуство могат да се насладят на танцовия спектакъл – импровизация “Лека Нощ”. Танцуват 11 от най-изявените творци в областта на съвременния танц в България на изпълняваната на живо музика на Асен Хайдутов (перкусии) и Балинт Петц (китара). Сценограф и художник на спектакъла е Елена Калпакчиева, хореограф - Ана Каракашева, танцьори - Ана Митева, Петя Стойкова, Петя Попова, Владимир Грудев, Ивайло Димитров, Деница Гергинкова, Искрен Петков, Кире Миладиноски (Македиония), Станислава Копаранова, Моника Пунгерова и Ана Каракашева. 

Народно читалище Иван Вазов и Галерия Vollard ще съчетаят живопис, поезия, музика, спектакъл в един „Любовен диалог” с участието на Тоню Цанев – живопис, Ели Видева и Красимир Обретенов - поетичен диалог, Филип Трифонов - театрално представяне на изложбата. Музикалното присъствие ще  бъде на Енчо Пашов – гайда, Пеню Генчев – тъпан и DJ Baro – Росен Стамов.

Културен център Радио Пловдив съвместно с Галерия Дяков ще представят изложба живопис на Милко Божков. Книжарница “Хеликон” пък ще организира в Нощта на музеите и галериите пижама парти и бой с възглавници (21 - 23 часа). С участието на ледено сериозните Иво Сиромахов, Любен Дилов син, Михаил Вешим, Слав Бакалов и Джеки Стоев. Всеки, който пожелае ще може да предизвика някой от петимата на бой с възглавници, но авторите ще раздават автографи само на посетители с пижами и въглавници.

Сдружение “Изкуство днес” със съдействието на Goethe Institut Bulgaria и Robert Bosch Stiftung ще ни покажат „Нощни полети” - видео прожекции на открито на три места в Старинен Пловдив. Куратори са Сабине Шашл (Базел), Бетина Щайнбрюге (Берлин) и Якоб Рачек (Пловдив). Програмата “Нощни полети” прави преглед на ранните подготвителни направления на това движение, като работите на Оскар Финшингер, за да покаже след това Кенет Ангър и Джордан Белсон – двама главни протагониста от движението през 60-те. Но фокусът на програмата е върху по-новите опити в жанра, тъй като през последните пет години психаделичният филм преживява нова възходяща тенденция.

Ще видим филми на: Мишел Одер, Енрике Фонтанилес, Джеръми Шоу, Рафаел Данке, Филип Гасер, Дариус Зиура, Ейми Гранат, Лиор Шамриз и др. Видео прожекции на открито и в закрито престранство са подготвили за пловдивската публика и Център за срещи Саксония-Анхалт, които ще ни покажат „Номади в неизвестното” на немския артист Бьорн Мелхус, превърнали се в класика за видео изкуството на 90-те.

Държавен Куклен Театър – Пловдив ще участва в Нощта със своя проект „Когато куклите не спят” (марионетни кукли, кукли петрушки, естрадни кукли и др.) и ви кани в този различен свят, който не е запазена територия само за малките, с уверението, че тук приказките са силни, красиви, вълнуващи и обещаващи, понякога малко страшни, понякога малко тъжни, но винаги любими. От 20:00 до 21:30 ч. на сцената на ДКТ Пловдив можете да гледате “Едип. Празникът на ослепяването” – спектакъл за възрастни, съвместен проект на куклени театри Пловдив, Стара Загора и Бургас с режисьор Руслан Кудашов (Русия) и сценограф Андрей Зопорожски (Русия).
Разбира се, и тази година ДКТ има специална Детска програма. От 18:00 до 19:30 ч. във фоайето на ДКТ Пловдив ще бъде организирано ателие за изготвяне на кукли – фенери  “Да осветим заедно нощта” /материали, помощници, музика – всичко необходимо, за да се случи една магия, се предоставя от домакините/.

Българска Национална Телевизия – Регионален Телевизионен Център Пловдив ще отбележи 50 годишнината на БНТ в „Нощта на музеите и галериите” с „Нощ на отворените врати”. Желанието на организаторите е да отворят широко вратите на медиата за любимата си аудитория и тя да бъде част от празника.

Всички гости ще имат възможност да надникнат в студиата, апаратните и редакционните стаи; да се срещнат с журналистите от екипа на телевизията; да поставят въпроси и теми, които ги вълнуват , а защо не да подготвят свое кратко изпълнение, което да бъде излъчено на живо.
Предвидени са три отделни модула в програмата „50 години БНТ -  Нощ на отворените врати”: 18:00 – 20:00 ч. - специално издание на вечерната програма на РТВЦ Пловдив с участието на известните лица на Националната телевизия и възможност за пряко участие на гражданите на Пловдив. 20:00 – 21:00 ч. - концерт на група “Респект” на откритата сцена пред Регионален телевизионен център Пловдив. 21:00 – 03:00 ч. - филмов маратон - на откритата сцена пред РТВЦ Пловдив и в студио 2 на телевизията ще бъдат излъчени едни от най-новите продукции на БНТ.

 Зрителите ще могат да гледат: “Хъшове”- продукция на БНТ в четири части, режисьор Александър Морфов; “Ерудит” – игрален филм, продукция на БНТ, режисьор Андрей Слабаков; “Тайните на древните траки” и “Средновековните крепости на България” - документална поредица на БНТ и РТВЦ Пловдив, реж. Златин Бояджиев. Точно в полунощ ще започне и специалното издание на предаването „Полет над нощта”, което ще се излъчи на живо от Пловдив и  в продължение на три часа ще покаже всички по-интересни акценти от Нощта на музеите и галериите - Пловдив 2009.

Това, заедно с Нощта на отворените врати в РТВЦ Пловдив е специалният подарък на БНТ за пловдивчани по повод 50 годишнината й. 


 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.