Факти, Анализи, Коментари
   14 Май 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Протести срещу наредбата за здравословно хранене в училищата
14 Септември 2009
Наемателите на ученически столове и лавки са против побългаряването на евростандартите и завареното положение

Учебната година утре започва отново със стачка- този път не на учителите, а на наемателите на ученически столове и лавки в Пловдив. И не ефективна, а предупредителна. Те протестират срещу наредба 37 на Здравното министерство, която регламентира условията за здравословно хранене и възможния асортимент на предлагани храни. До идеята за стачка се стигна, след като днешната среща между представители на протестиращите и ръководството на РИОКОЗ- Пловдив остана без резултат. В крайна сметка не РИОКОЗ- Пловдив е измислило и въвело наредбата, неговата роля е само да контролира изпълнението. Въпросната наредба влиза в сила от първия учебен ден и върви заедно с налагане на глоби при открити нарушения. 

 Хранителните обекти, разположени на територията на училищата в града утре ще бъдат облепени с листовки за предупредителната стачка и исканията на техните собственици за конкретни промени в Наредбата. В тази връзка те призовават министъра на здравеопазването незабавно да спре нейното действие за пълното и преразглеждане, тъй като в противен случай търговците ще са принудени да затворят обектите си.

Бизнесмените предлагат забрана за продажба на „забранените” от Наредбата храни поне на 500 м около училищата, недопускане на тяхното внасяне в тях и държавно субсидиране на здравословното хранене.

Наемателите на ученическите лавки протестират и срещу нерегламентираното заварено положение, при което те са препълнени със вече забранените закуски за около петдесет хиляди лева всеки, които сега трябва да бъдат изхвърлени, понеже са забранени дори и за дарение на детски и социални заведения.

 За да се хранят здравословно децата, от менюто им поне на територията на училище трябва да изчезнат, според наредбата,  чипсът, кока-колата ,  пържените ядки и тестени изделия като понички и мекици. Вафлите и всякакъв вид захарни изделия остават в историята в ученическите павилиони и столовете. Изключение прави шоколадът.

В столовата пък вече не бива да се предлага салам като основно ястие, месото трябва задължително да е без тлъстини. Кафето е забравено,  айранът трябва да бъде без сол, позволено е още да се сервира топъл шоколад, чай. Кафето е забранено.

Както обясняват собствениците на павилиони и наематели на столове в Пловдив, те протестират не защото искат децата да се хранят неправилно, а защото здравословното хранене трябва първо да бъде наложено като семеен приоритет, а после да се прилага в училище- но по европейските стандарти, не по " побългарени неефективни наредби".

Те посочват и противоречия в текста на наредбата, приета от правителството на Станишев- според нея  се забраняват пържените храни, но пържените картофи са разрешени 2 пъти седмично. 

Сладки бисквити могат да се предлагат, а  също така и изделията с канцерогенния подсладител аспартам.

 Представителите на бранша имат 3 предложения-забрана за продажба не само в училищата, но и до тях, както допълнително и субсидиране от държавата за здравословна храна.  


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.