Факти, Анализи, Коментари
   14 Май 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Георги Коритаров преди първото си предаване по ПОТВ
4 Септември 2009
Интервю на Мария Друмева специално за в. " Марица "
Георги Коритаров
Георги Коритаров

Георги Коритаров стартира ново авторско предаване по Пловдивска обществена телевизия "Тракия". Верен на стила си, ексводещият от Нова тв и бТВ, ще прави нов телевизионен формат без цензура на гости и теми. В Пловдив Коритаров е подписал договор, според който му се дава пълна свобода на действие. Директорът на телевизията Евгени Тодоров каза, че в "Коритаров онлайн" ще се анализират както горещи национални теми, така и парливи регионални (в случая пловдивски) теми и проблеми. Публикуваме първата част на нашия разговор.

Г-н Коритаров, в предварителния ни разговор казахте, че за Вас е удоволствие да правите предаване в Пловдивска обществена телевизия?

Да, така е. С Евгени Тодоров се познаваме отдавна. Сътрудничеството ми с него е ценно и като приятелство. Смятам, че този проект ще ми помогне да развия това, което съм събрал като ресурс през годините и сега правя в интернет. Желанието ми е да се кача едно стъпало по-високо. Телевизионите предавания (разговорите в студиото) ще се качват на сайта. Предаването ще е седмично - ще се излъчва всеки петък. Паралелно с това работя с моя колега от радио "Свободна Европа" Румен Лозанов, който е милионократно по-грамотен технически от мен, затова и той ще качва тв-формата в сайта.

За мен този проект е професионално предизвикателство, защото в предаването "Коритаров онлайн" виждам нов експеримент. Както знаете, "Коритаров онлайн" е и името на моя сайт, с който се занимавам отскоро. Амбицията ми е проектът да се превърне в пространство за сериозна аналитична журналистика такава, каквата съм правил още от годините, когато бях в радио "Свободна Европа", а после се опитах да наложа и в двете национални телевизии, в които съм работил. Личният ми опит показа, че единствената трибуна, която е независима и може да бъде гарант за професионализъм и свободна журналистика е точно личното информационно простраство - в случая интернет. Защо?! Защото в този случай има възможност да се предлагат остри, провокативни анализи, които са в разрез с конюнктурата на политическия ден, със статуквото, които се противопоставят на популизма и водят до различни от налагащите се в медийното пространство изводи и възгледи.

В националните телевизии от доста време е невъзможно да се предлагат сериозни провокативни, обществено болезнени теми. Аз го изпитах на гърба си. Предстои да го изпитат в различна степен и други колеги. За съжаление българското общество е заложник на преплитането на олигархични с политически интереси. Това състояние при сегашното управление не само че няма да бъде разсечено, напротив - според мен то ще се задълбочи, ще се деформира в посока на нови приятелски кръгове. Това е моят извод.

Бойко Борисов заяви, че шефът на "Лукойл" Валентин Златев му е приятел от 20 години и затова спи в хотелите му. Спрягат Златев за личния олигарх на премиера? Този ли нов приятелски кръг визирате?

Нещата се виждат и с просто око, не е необходимо да се навлиза чак толкова в директна персонификация, защото обстоятелствата на терена са ясни. Според мен много по-голям смисъл има вниманието да бъде насочено към изграждането на граждански структури за противодействие, чиято цел в крайна сметка е да се консолидират екипи за гражданско мислене.

Защо точно Мария Капон сте поканили в първото си предаване за Ваш гост?

А защо не?!

Тя вече не е депутат...

Нищо, че не е депутат! Мария е човек със страшно много идеи. Много по-ценни са хората с идеи, отколкото институционалните величини. Има депутати, които са без идеи. Те стоят четири години в парламента и само мълчат. Няма да конкретизираме имена, защото тези примери са много. Тяхното присъствие в НС обезсмисля парламентаризма. Ценността на България като република девалвира с подобно парламентарно управление. И може би това не се прави никак случайно. По този начин вероятно се цели да се отвратят българите от парламентаризма и да се тръгне към вариант, който е политически удобен на някакъв друг проект. Затова хората с идеи са необходими.

Те могат да покажат, че независимо дали си член на парламента или не - имаш възможността да мислиш за обществото, да мислиш с политически категории. Политическото мислене се нуждае от много спешна реабилитация. Това е единствената гаранция, че няма да станем свидетели на реализация на проекти от рода на президентска република или някакви други отклонения в различни авторитарни посоки. Защото няма нищо по-срашно от съчетанието на авторитарно отклонение и липса на култура.

Президентска република беше идея и на Желю Желев.

Това е стара идея на Желю Желев. За Желю Желев мога да кажа, че той формулира тази своя идея в рамките на конституционния й регламент. Той се опитваше да види докъде може да се уплътни като политическо влияние и роля президенската институция и от кой момент конституцията започва да пречи. Но едно е да говориш за президентска република от позициите на демократ, който знае смисъла и стойността на институциите и знае експертния потенциал на всяка една от тях, който знае какво означава воля на избиратели... И съвсем друго е да се мечтае за президентска република през критерия, че е по-лесно да си премиер, отколкото кмет, от което следва, че е много по-лесно да си президент, отколкото премиер. Това са много различни неща.

Бойко Борисов беше ли унижен след като Путин го посрещна последен в Полша?

Тази подробност се коментира твърде много, но аз не бих се вторачвал в нея. Това, че се коментира обаче е илюстрация за повърхностния подход, който се прилага към анализа на такива събития. Проблемът не е в това дали Бойко Борисов е бил пръв или последен в разговорите с Путин. А в това има ли българската държава наистина публична, открита, гарантирана откъм обществен интерес визия за отношенията си с Русия. Има ли такава при управлението на ГЕРБ? Развитието на конкретните българо-руски енергийни проекти зависи от наличето на такава визия. От визията зависи и развитието на едно понятие, което е важно, но по някакви причини не се използва особено често. И това е - доколко ще бъде предсказуема българската външна политика, доколко България ще бъде автентичен член на НАТО и ЕС, а не податлива на най-изненадващи отклонения. Защото, когато всички анализи са насочени само към външни атрибути - дали Бойко е приет пръв или последен, кой как се е усмихнал, кой какъв колан има по карате или по джудо, може да се пропусне същественото. А то е, че зад фасадата на привидни конфликти, привидно напрежение и ултиматуми просто се сменят персоналните и групови носители на българската зависимост от Русия. При това този процес се извършва непрозрачно. Това е моят анализ. А всичко това, което наблюдаваме в момента, е създаване на димна завеса.

Значи любимецът на Москва Сашо Дончев от "Овъргаз" /партньор на застреляния Илия Павлов/ излиза от голямата игра, за да може да стане монополист Валентин Златев от "Лукойл", който е горещ приятел на Бойко Борисов?!

Върху този въпрос може да разсъждава всеки. Това са важни неща за хората, които тепърва трябва да формират собствено политическо познание и собствен обществен ангажимент. Трябва да се разсъждава върху това, за да може да се консолидират усилията за по-серизна обществена дискусия, която ще стане само с помощта на независими медии.

 

От 19,15 часа тази вечер е първото предаване "Коритаров - онлайн" в ефира на ПОТВ. Предаването може да се гледа на живо и он-лайн в сайта на Пловдивска обществена телевизия.

Препечатано от сайта на ПОТВ


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Иво
04 Sep, 2009 | 22:52

Повече никога няма да гледам любимата ми пловдивска телевизия
Много съжалявам

бай Пешо
04 Sep, 2009 | 15:24

"С Евгени Тодоров се познаваме отдавна. Сътрудничеството ми с него е ценно и като приятелство." - Направете си изводите от думите на агент Алберт за комсомолеца Женя. Спомнете си какво казва народа за краставите магарета!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.