Факти, Анализи, Коментари
   15 Май 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Закриват офиса на община Пловдив в Брюксел
2 Септември 2009
Назначената там Валентина Измирова е прекарвала по месец в Брюксел, повечето време е била тук
Валентина Измирова
Валентина Измирова

Офисът на община Пловдив в Брюксел се закрива по предложение на зам.-кмета по евроинтеграция Ганчо Колаксъзов. Мотивите са неефиктивна работа. Закрива се и квартирата, която поддържаше Пловдив в центъра на столицата на ЕС. Според Колаксъзов през последната година назначената в офиса Валентина Измирова е прекарвала в офиса в Брюксел по месец и след това по няколко е прeбивавала в България.

Издръжката също се е оказала проблем, защото парите са давани и от Европейския колеж, но те са се оттеглили и така общината трябва да плаща наем още една година. Това били условията на договора, които според Колаксъзов са неизгодни за Пловдив и затова офисът в Брюксeл трябвало да бъде закрит.

Кратката история на пловдивското присъствие в Брюксел започва през 2003-та, когато община Пловдив става член на една от най-големите мрежи – организации на големите европейски градове Евроситис/Eurocities/. В организацията членуват над 130  големи градове от  Европа, с население над 250 000 души, като основна роля на мрежата е да  участва  във формирането на политиките на Европейския съюз и по- специално при разработването на  директиви и регламенти, които влияят върху качеството и стандарта на живот в градовете.

През 2006 година организацията на четирите най-големи холандски градове – Амстердам, Ротердам, Хага и Утрехт – G 4, заедно с Евроситис и още няколко големи града от мрежата решават да съберат на едно място офисите на организациите и представителствата на някои градове, като наричат своя проект Къща на градовете.

Пловдив е един от партньорите, който с готовност приема да участва в този проект и така след основен ремонт на сграда на площад De Meus 1, на пет минути от сградата на Европейския парламент, в самото сърце на европейската столица  - Брюксел, отваря врати Къщата на градовете.

Открита официално от комисарите Данута Хубнер – Регионална политика и Марго Уолстрьом – Институционални  връзки на 05.06.2007 година, къщата на градовете е дом и на офисите на три големи български градове  - Пловдив, Варна и Бургас.

За периода от откриването до май миналата година там са свършени следните дейности:
25.04.2008 г. – Представяне на тема “Лобирането в Брюксел – мястото на българските градове”, съвместно с директора на офиса на G4 – Д-р. Андре Ван Дер Меер;

11.03.2008 г. – Презентация в Лондон пред форум на Българо –Британската търговска камара “Пловдив – възможности за инвестиции”

01.2008 г. - Публикуване в сайта на Европейската комисия, на официално подкрепената от Пловдив позиция по демографски въпроси;

09.12.2007 г. -  Представяне на Пловдив “Местоположение, капацитет, сфери на интерес” пред мрежа на регионите от държави по източната граница на ЕС – NEEBOR;

16.10.2007 г. – Презентация пред  група студенти по Европеистика на тема “Лобирането в Брюксел – офисите на българските градове” (съвместно с представителите на Варна и София);

01.10.2007 г. - Презентация по случай отварянето на офиса “Пловдив – история и съвремие”.

Дали затварянето има смисъл или не, по- добре да не философстваме, така или иначе едва напоследък Пловдив започна да печели европейски проекти. Кризата си иска антикризисната програма, а един офис си иска...пълноценната работа. Когато едното е налице, а другото го няма, решението е ясно. И все пак жалко за пропуснатите ползи...
 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.