Факти, Анализи, Коментари
   14 Май 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В Пловдивския университет заеха 60 процента от местата по държавен прием
24 Август 2009
За трето класиране остават 1 410 свободни места, допълнителни изпити ще има за 5 приложни специалности и 2 музикални

Близо 60% от обявените места за държавен прием в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” вече са заети. Това става ясно след изтичане на крайните срокове за записване на новите студенти на първо и второ класиране във висшето училище.

Записали са се 1 950 кандидати за общо 3 360 обявени бройки в редовно и задочно обучение, съобщи заместник-ректорът на университета по учебната част доц. Запрян Козлуджов. В някои специалности, като „Теология”, „Право”, „Психология” и „Международни икономически отношения”, местата са заети на 100%, добави той.

За филологиите и традиционно силните специалности на Факултета по икономически и социални науки има единични незаети бройки, сочи справката на „Учебен отдел”. Свободните 1 410 места за всичните 9 факултета ще се попълват след трето класиране. Резултатите от него вече са обявени в интернет страницата на университета, както и на таблата пред сградата на Ректората, казаха оттам.

Срокът за записване на приетите студенти на трето класиране е от 24 до 28 август. След петък няма да приемаме документи или внасяне на семестриални такси, припомниха от висшето училище. Желаещите да се запишат трябва да представят оригинал на дипломата си за завършено средно образование, удостоверение от районното психиатрично диспансерно заведение по постоянно местожителство на студента, 6 броя снимки, лична карта, квитанция за платена такса за обучение и документи по образец, закупени от книжарницата на унивеситета.

Анализът на изнесените резултати от трето класиране показва минимално отклонение от досегашните балове за прием. С най-високи оценки продължават да бъдат специалностите „Балканистика”, „Медицинска биология”, „Право”, „Международни икономически отношения” и „Маркетинг”.

Балът за класиране в Юридическия и Икономическия факултети е паднал с малко над половин единица. За задочното обучение в „Българска филология” той е по-нисък с 0,36 пункта, а за редовната форма – с 0,84. С не повече от една единица надолу са минималните балове за прием и в останалите атрактивни специалности на университета.

Засега, допълнително класиране ще бъде обявено само за пет от шестте специалности на Физическия факултет, казаха от „Учебен отдел”. Това са „Физика”, „Инженерна физика”, „Физика и математика”, „Ядрена енергетика” и „Медицинска физика”, където за 38 места няма кандидати. Минималните балове за тях на трето класиране се движат от 18,00 до 28,60. Висшето училище ще обяви допълнителен прием за свободните бройки, като ще се кандидатства с оценки от матурите или издържан конкурсен изпит в други университети.

Обезпокоително е, че всяка година желаещите да изучават приложни науки намаляват, което в бъдеще ще предизвика дефицит на подготвени кадри, коментира доц. Козлуджов.

Допълнителен прием ще има и за специалностите „Джаз и поп изпълнителско изкуство” и „Музика”, като документите ще се приемат до 17 септември в Университетския информационен център. Изпитът за тях е насрочен два дни по-късно, на 19 септември, от 8,00 часа, съобщиха от „Учебен отдел”.

Новият випуск на Пловдивския университет ще бъде попълнен окончателно след последните изпити за „Актьорство за драматичен театър”. Традиционно те се провеждат в три кръга - на 17, 18 и 19 септември. Ден по-късно от обявяването на резултатите ще е готово и класирането на кандидатите, казаха от висшето училище. И добавиха, че за новата академична година по тази специалност се приемат 15 студенти.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.