Факти, Анализи, Коментари
   15 Май 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Безкръвно извадиха от бременна киста по-голяма от плода
24 Август 2009
Уникалната операция бе извършена от специалисти в пловдивската болница „Торакс”

15-сантиметрова киста, голяма колкото пъпеш, извадиха безкръвно от бременна в МБАЛ „Торакс – д-р Сава Бояджиев” – Пловдив. Операцията се прави за първи път в България и е уникална с това, че е извършена лапароскопски при пациентка в напреднала бременност. Правило в медицината е при установена кистозна формация тя да се отстрани между 14-та и 16-та седмица от бременността, обясни акушер-гинекологът д-р Васил Велевски, който в екип с колегата си д-р Спас Патишанов премахна образованието в края на миналата седмица. Още в началото на бременността при 32-годишната К. П. от пловдивското село Б. /б.а. бъдещата майка желае да остане анонимна до раждането на бебето/ е установена киста в левия яйчник, която непрекъснато расте, но не е оперирана в нормалния срок. Миналата седмица, когато жената е в 21-та седмица, в 5-ия месец, на половината на бременността, тя се обръща към специалистите от болница „Торакс”. Кистата, която вече е по-голяма от плода, започнала да притиска съседните органи и да причинява болка на пациентката. Практиката при подобни случаи е да се извърши класическата „отворена” операция, с минимум 12-13-сантиметров разрез на коремната стена, доуточни за медиите д-р Патишанов. Тогава пациентката пролежава в болницата седмица, а не както е при безкръвната операция само 48 часа. Възстановяването трае минимум месец, а не дни.

Ако кистата не беше премахната можеше да спре да се захранва и да некротизира, или да продължи да расте, имаше вероятност и да се завърти или да се спука. При всички случаи щеше да се наложи по спешност операция за спасяване живота на бебето и на майката, очерта вариантите за развитие д-р Велевски. Категорично образованието трябваше да се премахне, въпреки напредналата бременност, това не подлежеше на коментар, подчерта акушер-гинекологът. Операцията е лапароскопска, като през 3 дупчици от по 1 см в коремната стена успяхме да влезем без да засегнем матката или кистата и с помощта на най-модерната система на коагулация и рязане LigaSure /”Торакс” е единствената болница в Южна България с такава апаратура/ освободихме образованието. След това с пункционна лапароскопска  игла изтеглихме 700 – 800 милилитра течност от кистозната формация и я отстранихме от коремната кухина, описа интервенцията д-р Велевски.

Операцията е продължила час и половина при пълна упойка, безопасна за плода. Първото, което попитах, след като се събудих, бе дали бебето е живо, разказа К. П. Много съм благодарна на лекарите и на целия екип на болница „Торакс”, защото тук срещнах изключително добро отношение – от санитарите до специалистите, а това е най-важно за лечението. Благодаря и на семейни приятели, които ми препоръчаха д-р Велевски.  Да е живот и здраве ще раждам при този невероятен специалист, зарича се К. П., която няколко часа след изваждането на огромната киста се движеше спокойно, без болка, а след 48 часа бе изписана. За операцията тя заплати само консумативите, останалото се поема от Здравната каса. 

В прикачените файлове има снимки на бременната жена, с трите 1-сантиметрови разреза на коремната стена, през които е отстранена кистата, както и момент от самата интервенция.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.