Факти, Анализи, Коментари
   14 Май 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Кметът поиска оставката на Георги Шопов, зам. кмет по културата
18 Август 2009
На неговото място идва Петя Дойчинова, досегашен главен секретар на Общината
Георги Шопов
Георги Шопов

"Като цяло съм доволен от работата му, но темповете, с които върви преустройството в Стария град, не ме удовлетворяват", обясни вчера градоначалникът. Той самият припомни думите си отпреди месец, когато се зарече, че ще вземе главата на културния си заместник, ако не си свърши работата по възстановяването на архитектурния резерват.

Кметът сам е поискал оставката на Шопов, който му е и съпартиец от ВМРО. На овакантения стол ще седне главният секретар на общината Петя Дойчинова. Тя ще отговаря за културата, образованието и туризма в Пловдив. За мястото на главен секретар ще бъде обявен конкурс и до средата на септември ще бъде избран и новият човек, съобщи Атанасов.

Общината е заложила за възстановяване на Стария град над 1 млн. лв. Средствата бяха заделени въпреки кризата и основната цел беше да се придаде нов облик на резервата с цел той да стане още по-привлекателно място за посещение от туристите. Георги Шопов трябваше да разработи програмата за ремонтните дейности и усвояването на средствата.

Със заложените пари трябва да се подмени калдъръмът по улиците в резервата, да се подредят тротоарите. В програмата се предвижда още подновяване на осветлението в Стария град и изготвяне на проекти за художествено осветяване на Хисар капия и част от възрожденските къщи. Около 400 000 лв. са заложени за Небет тепе. Там действително започна разчистване на храсти и самораслеци. Екипи от "Градини и паркове" разкриха тепето и крепостните стени, но по-нататъшното преустройство секна.

На показна акция с журналисти Шопов показа как се вадят пънове по ул. "Съборна", но действията очевидно са се дублирали с тези на райкметицата на "Централен" Райна Петрова, която даже купи машина за вадене на пънове.

Въпреки добрите намерения и обещания, не се реши въпросът с поддържането на зелените площи в Стария град, а на лошия им вид обърна внимание и главният еколог на общината Христо Минков.

Според запознати кметът отдавна бил вдигнал мерника на Шопов. Знак за това било откриването на 7-и зам.-кметски пост в администрацията и прехвърлянето на част от ресора му в ръцете на адаша му Титюков, който пое спорта и младежта. Общински чиновници под сурдинка твърдят, че подалият оставка зам.-кмет не си вършел работата много усърдно и доста често отсъствал.

Въпреки настоятелното издирване на Шопов, вчера той не вдигаше мобилния си телефон. Не отговаряше и джиесемът на Дойчинова, за да определи приоритетите си в областта на културата и образованието.

Пловдивски Труд


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.