Факти, Анализи, Коментари
   13 Май 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Галерия Сариев става на пет години
18 Август 2009
Поводът ще бъде отбелязан не с изложба, а със специално подготвен вестник
Веселина Сариева
Веселина Сариева

През септември 2009 година Галерия Сариев Пловдив става на 5 години. Катрин и Веселина Сариеви ще отбележат този повод не със стандартната юбилейна изложба, а с издаването на специално подготвен вестник. Той събира мнения на специалисти от различни области на културата с цел да се обобщи и анализира работата на галерията, да отбелeжи проблемите на частните галерии и арт-сцената в България, а също така да даде информация за структурата и механизмите на световните галерии и пазара на изкуството. Редактор на вестника е Светла Петкова. Освен текстовете за изкуство в него ще има арт-кръстословица и разказ от Васил Георгиев. Вестникът ще се разпространява безплатно и ще може да се намери след 18 септември в галерия Сариев в Пловдив и на подбрани места в страната. 

В петгодишното си съществуване Галерия Сариев създаде нов стандарт за малка частна галерия като заложи на по-нетрадиционното представяне на авторови концепции и галериини проекти от стандартните чисто комерсиални галерии. Галерията се изгради като една от малкото галерии с добро присъствие в общественото и медийно пространство.

В пространството на ул. Отец Паисий 40 в Пловдив са реализирани 43 изложби на утвърдени и млади български творци, както и на чуждестранни автори. Най-репрезентативна от изложбите на чуждестранни автори е изложбата Just Arrived (2007), която за първи път представи холандски дизайн в керамика с работи на световноизвестните имена: Инеке Ханс, Демакърсфан, Марсел Вандерс, Бертрян Пот, Ричард Хътън от колекцията Center Pieces на Cor Unum. Проектите на галерията „Ре-хартия”, „Фон”, „Бод”, „Функция”, „Плодовете на Св. Спиридон”, „Текст и керамика” с общата концепция дадоха възможност и за самостоятелни прочити на авторите през различни визии и материали.

Стремежът на галерията да излезе от затвореното традиционно пространство и да бъде по-обществено отворена се реализира чрез външните проекти: „О” (2005), Фотографски проект в обществена среда, „Обичам Пловдив” (2005) - отворена кампания съвместно с Община Пловдив; участието като куратор на изложбата на българско изкуство към „Дни на България в Европейския парламент в Страсбург” (2006); участието във „Фестивала на спомените” Goatmilk в Бела Речка с уъркшоп „Скъп спомен” (2007), теоретичен уъркшоп и представяне на проекта „Нов български сувенир” (2008).

Най-значимият проект на галерия Сариев и по-късно на създадената от Катрин и Веселина Сариеви Фондация Отворени изкуства е инициирането и организирането на Нощ на музеите и галериите – Пловдив. Това е първата мащабна музейна нощ в България, която до днес пази първенството си по посещаемост и богата програмна схема, в която участват над 40 културни институции.

Като естествено продължение на артистичния и новаторски дух през 2008 година Катрин и Веселина Сариеви създадоха artnewscafe, което се намира до самата галерия и има концепта да е място за кафе, арт-информация и живи градски случки. Artnewscafe издава свой месечен бюлетин, който дава селектирана информация за арт-събития в България и по света. Кафето функционира самостоятелно като е инициатор на некомерсиални изложби и проекти.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

5щк
08 Apr, 2010 | 22:45

С приказки изкуство не се прави.............
Западняшките маниери са раздъвкана дъвка.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.