Факти, Анализи, Коментари
   16 Май 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Университетска болница прие антикризисна програма
13 Август 2009
Няма да се намаляват заплати, ще се оптимизира работата във всички звена, заяви доц. Хаджиев
Доц. Божидар Хаджиев
Доц. Божидар Хаджиев

Максимално свиване на излишните разходи, увеличаване на пазарния дял до 8% и изчистване на задълженията от 35 млн. лева са трите основни задачи, които си поставя новото ръководство на Университетска болница „Свети Георги” в Пловдив. Те са записани в Антикризисната оздравителна програма, която вчера Съветът на директорите на здравното заведение е приел и одобрил.

Свиването на разходите няма да е за сметка на качеството на медицинските грижи. Напротив, УМБАЛ „Свети Георги” ще продължи да бъде най-голямата болница в България с най-добрите специалисти, прилагане на европейски лекарски практики и модерна апаратура, заяви изпълнителният директор доц. д-р Божидар Хаджиев. Днес на специална пресконференция той представи както краткосрочната си оздравителна програма, така и новия си екип.

Оперативното ръководство на болницата се поема от трима заместник-директори – доц. д-р Тихомир Дерменджиев ще отговаря за лечебната дейност в База 1 на бул. „Васил Априлов”, а д-р Константин Зисов – в База 2 на бул. „Пещерско шосе”. Заместник-директор по икономическите въпроси ще е Валентина Семерджиева, обяви изпълнителният директор на болницата.

Програмата е оздравителна и има за цел да стабилизира дружеството до края на тази година, подчерта доц. Хаджиев. Според него това ще стане с оптимизиране на работата във всички клиники и звена, въвеждане на строга отчетност на преминалите болни и разходите по тяхното лечение, както и с намаляване на сметките за ток, парно и вода.

Предстои включване и на втората парна централа на База 1 на природен газ, с което снижаваме енергийните разходи с 900 хил. лева на година. Отделно от ток можем да спестим други 360 хил. лева, каза изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги”.

Амбицията на новото ръководство е да увеличи пазарния си дял до 8%, който сега е между 6,5 и 7 на сто. В Антикризисната програма е записано, че това ще стане с привличане на нови 3-4 хил. пациенти на година. Болницата има неизползвани резерви и може да предложи атрактивни пакети здравни услуги както на фирми, така и на фондовете за доброволно осигуряване, подчерта доц. Хаджиев. Ще кандидатстваме с проекти по Оперативните програми на ЕС за енергийна ефективност, както ще привличаме средства и от фондовете за научни изследвания, добави той.

По оперативни данни, натрупаните задължения на УМБАЛ „Свети Георги” са в размер на 35 млн. лева. Просрочените са близо 9 млн. лева, които се погасяват към доставчици на медикаменти и консумативи.

Болницата не е във фалит, приходите ни за първите шест месеца са със 6,1 млн. лева повече в сравнение със същия период на миналата година, бе категоричен доц. Хаджиев. Разходите са нараснали със 17%, но болницата има резерви да ги свие, без да се нарушава диагностиката и лечебният процес, както и качеството на предлаганите здравни услуги.

Заплати няма да намаляваме, напротив ще въведем категоризация на труда и допълнителни стимули за сестрите в най-натоварените звена, заяви изпълнителният директор на Университетска болница в Пловдив. Ще пестим от незаетите щатни бройки, както и от по-добра организация на системата за заплащане на извънредния труд, добави той.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.