Факти, Анализи, Коментари
   14 Май 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Няма ненаказано добро, край на безплатното пътуване за пловдивчани
11 Август 2009
Образуваха прокурорска проверка срещу кмета Славчо Атанасов, пенсионери и ученици вече с по- скъпи билети
Славчо Атанасов
Славчо Атанасов

Окръжна прокуратура е образувала преписка срещу Славчо Атанасов, заради сигнал на Мария Ставрева, че кметът е превишил правата си като е дал възможност на много пловдивчани да пътуват с преференции в градския транспорт. По този начин той е нарушил наредба и постановление на транспортното министерство и същевременно е ощетил бюджета на Община Пловдив.

Това съобщи самият градоначалник с коментира, че няма ненаказано добро и припомни, че Пловдив е единственият град в страната, който подпомага с преференциалните пътувания близо 80 хиляди души, защото е поел ангажимент към тях когато са го избирали. Според Славчо Атанасов подаденият сигнал е политическа атака на кръг от хора, от който е подалата сигнала в прокуратурата Мария Ставрева.

Аргументът на Славчо Атанасов е, че пътуванията с намаления в градския транспорт на Пловдив са от предишното управление на града. Той само ги е продължил, като общинската администрация е тълкувала по-широко министерските документи от миналата година. След подадения в прокуратурата сигнал обаче, община Пловдив трябва да спазва стриктно разпоредбите.

Според тях само учениците получават транспортни облекчения от 30%, а пенсионерите 20%. Затова вече ще има единствено билети от 80 стотинки и ще се издават срочни карти, частично платени от общинския бюджет, но само за определи транспортни линии.

За изготвянето на нови условия и организация за пътуванията с преференции в градския транспорт, днес се проведе и първата среща с представители на петте превозвачески фирми. За РП собственикът на „Хеброс бус” Веселин Дошков каза, че те са притеснени от промените, защото ще доведат до напрежение докато се създадат новите правила. Същевременно уточни, че пътуващите с намаление ще запазят досешните си разходи за транспорт и уточни, че около 18-20 лева ще струва едномесечна карта за учениците. Обсъждано е и създаването на единен център, в който да се издават картите на всички превозвачи.

 Според Веселин Дошков подадената жалба в Окръжна прокуратура срещу кмета Славчо Атанасов заради пътуванията с намаление в градския транспорт е по-скоро инициирана от икономически кръгове, със засегнати интереси. Предстоят още разговори на общинските специалисти с превозвачите, за да се изготви окончателното предложение до Общинския съвет. То ще бъде внесено за обсъждане на първата сесия, насрочена за 17 септември, а издадените до сега карти по всяка вероятност ще бъдат валидни до 15 октомври.

Радио Пловдив


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.