Факти, Анализи, Коментари
   14 Май 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Прокуратурата разследва две лекарки и една медицинска сестра от ДКЦ Пловдив
11 Август 2009
Съставяли са фалшиви протоколи по схема с фирми- вносители или дистрибутори на помощни средства за инвалиди

В периода м.юли-м.август 2009г., в гр. Пловдив, при условията на продължавано престъпление, С.Г и М.Д., като извършители - длъжностни лица - лекари към ЛКК при ДКЦ „Пловдив" ЕООД. и Ат.К., като помагач, първите две, в кръга на службата си, са съставили официални документи - протоколи от медицинска комисия /неврологична ЛКК/ и амбулаторни листове за извършени прегледи, в които са отразили неверни обстоятелства, с цел да бъдат използвани тези документи, като доказателства за тези обстоятелства, а последната умишлено е улеснила извършване на престъплението, чрез оказване на техническа помощ при съставяне на документите - престъпление по чл.311, ал.1, вр. чл.26, ал.1, вр. с чл.20, ал.2 и 4, вр. ал.1 от НК

При извършване на престъплението трите са действали по схема с фирми- вносители или дистрибутори на помощни средства, като са издавали протоколи от ЛКК, за чиито председател и член са били определени със заповед на РЦЗ, в които са отразявали диагнози, подходящи за получаване впоследствие на помощни средства, без при тях да са се явили лицата, за чието освидетелстване са издадени протоколите. Съставяни са и амбулаторни листове за извършени прегледи, без такива да са били действително извършени.

Установено е, че в качеството си на председател и член на неврологична ЛКК при ДКЦ Пловдив ЕООД, за да съставят и издадат протоколи от ЛКК на клиенти на фирми за помощни средства, на които впоследствие да бъдат отпуснати такива, Д-р С.Г., Д-р М.Д. са вземали суми от порядъка на 40 - 70 лв. за издаване на протокол. Част от получаваните парични средства са намерени при извършеното в кабинета им претърсване и изземване. Поради това досъдебното производство на Районна прокуратура - Пловдив е било разделено, като част от него е изпратена на Окръжна прокуратура - Пловдив, с оглед преценка за осъществено престъпление по чл.301 и сл. от НК /подкуп/.

Понастоящем на една от лекарките и медицинската сестра са повдигнати обвинения и спрямо тях се изпълнява 72 часово задържане, като предстои преценка на вземане на мярка за неотклонение. Втората от лекарките, която се е намирала в чужбина по време на отпочване на наказателното производство, е влязла в Република България на 09.08.2009г., като узнавайки за задържането на останалите, се е укрила. Понастоящем е обявена за издирване.

Двете обвиняеми не са се признали за виновни и са отказали да дават обяснения.

Разследването все още е в начален етап.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.