Факти, Анализи, Коментари
   15 Май 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Приоритет на ГЕРБ е разширяване на границите на Пловдив
11 Август 2009
След срещата на кмета Славчо Атанасов с депутатите от града

Приоритет на ГЕРБ е разширяване на границите на Пловдив, съобщи вчера лидерът на местната структура и депутат Иван Тотев.

Заедно с тримата си колеги от ПГ на ГЕРБ Величка Шопова, Зоя Георгиева и Костадин Язов той бе на срещата, инициирана от кмета Славчо Атанасов за стратегическите проекти на града.

Тотев обясни, че една от първите задачи е законодателната промяна на административно-териториалното устройство на страната. "Ще направим всичко възможно за провеждане на референдум в Ягодово, но не става дума за това", поясни Тотев. Европейските норми налагали окрупняване, затова можело да се мисли за присъединяване на общините "Родопи", "Марица" и даже Куклен, уточни Тотев.
Идеята е до две години промяната на границите на Пловдив да стане факт.

Вече имало разговори с депутати от Ямбол, където община "Тунджа" била в аналогично положение като "Родопи" и "Марица".

Статистиката показва, че Пловдив е най-гъсто населеният град, тъй като върху 101.9 кв. км живеят над 378 хил. жители. Община като Куклен пък има територия от 148 кв.км, а населението е 7406 души.

"Това не е нова тема. Ние сме против, тъй като селата от общината ще са по-зле в рамките на областния град. Кой в Пловдив ще мисли за село Динк?", каза зам.-кметът на "Марица" Никола Томов. Той припомни, че преди 1987 г. селата на север от р. Марица са били част от Пловдив. От години отцепването на селища от община "Родопи" е болезнен въпрос. Местният законодателен орган стопира провеждането на референдум за отделяне на село Ягодово заради незаконност на подписката, а кавгата стигна чак до националния омбудсман Гиньо Ганев.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.