Факти, Анализи, Коментари
   14 Май 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
За първи път от 20 години спря покупката на жилища "на зелено"
4 Август 2009
Надницата на дюлгерите падна наполовина – от 100 на 50 лева

Спря покупката на жилища „на зелено”. Банките отпускат кредити само за готови жилищни сгради, с акт 16, с разрешение за ползване, обяснява причината Стоян Механджиев, съдружник в „Стройкар КМ” ООД, една от най-големите пловдивски строителни компании. Това се случва за първи път от 20 години. Копнеш ли някъде, и веднага купувачите “на зелено” изникват, обясняваше миналото лято по медиите строителният бос. Месеци по-късно обаче ситуацията е коренно различна.

Пазарът и строителството на нови жилищни имоти в големите градове е почти замрял. Същото е и по черноморските курорти, където чужденците преди масово си пазаряха „втори” дом. Само за сезон в Слънчев бряг се правеха по 60 – 70 ваканционни селища. Сега са под 10, от които доста са замразени, посочва Стоян Механджиев.

В момента „Стройкар КМ” приключва с изграждането на кооперация в Съдийския квартал на Пловдив и започва друга почти в самия център – до магазин „Евмолпия”. Нито един от апартаментите обаче не се предлага „на зелено”. Работим качествено и държим на цената. Няма да продаваме под 900 евро на кв. м, казва Механджиев, който в случая освен строител е и инвеститор на обектите. Клиентът закупува жилището директно от неговата фирма – изпълнител на кооперациите.

Цените на имотите през последните месеци паднаха не само заради липсата на кредитиране, а и заради това, че някои от колегите, които работят с банкови заеми, не могат да ги обслужват, обяснява Стоян Механджиев. Според него сериозен инвеститор не може да си позволи повече смъкване на цената. Тя и без това вече е почти на себестойност.

Печалби от 100 – 200 процента в бранша са само по страниците на някои медии, казва предприемачът. Например, себестойността на квадратен метър ново строителство в центъра на Пловдив излиза около 840 евро. Това е така, защото цената на земята в този район преди 1-2 години не падаше под 1 000 кв.м. Примерно, при парцел 700 кв. м сумата е 700 000 евро. Под 3 000 квадрата е разгънатата площ на сградата, така около 250 евро ти идва само земята, която се включва в себестойността на квадратния метър завършено строителство. Като прибавиш и 400 евро за построяване на сградата, общо става 650 евро. 50 евро още за проекти и разрешителни и 140 евро допълнително за  присъединяване към В и К, енергото и т.н. Себестойността на квадратен метър застроена площ става 840 евро.

Сега земята би трябвало да е поевтиняла, но пък няма предлагане, хората чакат по-добри времена. А и надали цената на терените ще падне много поради фактът, че Пловдив като град е с ограничени граници за разширяване. Според градоустройствения план може да расте към полето, по поречието на река Марица, в посока Радиново, където лятно време е пълно с комари, но не и към Родопите, естественият според пловдивчани път на растеж.

Световната криза ще въздейства оздравително на бранша, от нея качествените фирми ще излязат по-силни, убеден е Механджиев. Случайни играчи на пазара, които изградиха по една-две кооперации ще отпаднат, смята той. 91 фирми от Пловдив вече не са в строителния регистър.
Нямам притеснения за нашата компания, защото всичко сме вкарвали в инвентар и оборудване, строителни технологии – за над 1 милион лева. А и работим със сериозни инвеститори от Русия. Оказва се, че в момента у нас единствено „братушките” продължават да търсят недвижими имоти. Според изследване на най-известния портал за имоти „Приан ру”, България заема над половин година първото място сред страните, в които руските граждани са заинтересовани да купят жилище. Но те търсят парцели, близко до морето и качествено строителство.

Сега се откриват и нови пазари – в спа курорти като Велинград и Хисаря, започва изграждането на луксозни комплекси, защото спа туризмът е целогодишен, а не сезонен, посочва лъч светлина в тунела на кризата строителят.

Световната криза бръкна и в джоба на дюлгерите. Пазарът на труда се пренасити от български строители завръщащи се от чужбина, заради безработицата там, и надницата падна.

 Преди 2 години беше стигнала невероятно високо ниво – 80 – 100 лева на ден. Сега на пазара останаха най-добрите, които работят за около 50 лева надница. Препитание у нас търсят и етнически турци от южната ни съседка.

Новите технологии и материали допълнително ще намалят нуждата от работна ръка. Например, една сграда от 4 000 квадрата преди 7 години я завършвахме груб строеж с 40 човека за 8 месеца, сега същата я работим с 12 човека и я правим за 4.5 – 5 месеца. Почти 4 пъти по-малко използване на работна сила при близо 2 пъти съкращаване на сроковете, констатира Механджиев.

Катя Стайкова


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Проектант 2
04 Aug, 2009 | 15:39

Потвърждавам казаното от колегата преди мен! Тоя "строител" ви лъже като дрът циганин за таксите и проектите.
Освен това- какви 400Е за строителство- грубия строеж на монолитна сграда излиза 100- 120Е/м2 щото цената падна.

проектант
04 Aug, 2009 | 15:00

"50 евро още за проекти и разрешителни и 140 евро допълнително за присъединяване към В и К, енергото и т.н. Себестойността на квадратен метър застроена площ става 840 евро."
Това е абсолютно невярна информация:
- за квадратен метър се плащат между 15 и 25 евро за проектиране (всички специалности - АРХ/КОНСТР/ВиК/ЕЛ/ОВ , на жилищна сграда)
Разрешителните са отделно , но по вашите сметки за разгърната площ 3000кв.м. това са 3000х25=75000 евро, няма разрешително за жилищна сграда което дори да се доближава до тази сума.
- присъединяването на едно 60кв.м. стандартно жилище към вода и ток по тези сметка излиза 8400! евро, което е пълна измислица - присъединяването към електрическата мрежа(+проучване) на консуматор то 15kW е около 750 лева, към водопроводната мрежа сумата е по-малка . Тоест всичко излиза към МАКСИМУМ 1500 евро (с материали, труд, общи части и т.н.).


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.