Факти, Анализи, Коментари
   16 Януари 2021
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Кунчев: Маските на закрито няма да отпаднат скоро!
28 Май 2020
Носенето на маски, по-честа дезинфекция и лична хигиена ще останат за много дълъг период от време, подчерта главният здравен инспектор
Задължението за носене на маски на закрити обществени места няма да отпадне скоро, категоричен беше главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб за разпространението на коронавирусната инфекция у нас, предаде БНР. Ние можем да освободим и всички мерки в рамките на кратък период от време - да кажем до началото на юни, или най-много до средата на юни, но основните мерки, които касаят дейността на всеки един човек, особено в закрити помещения, което значи носене на маски, по-честа дезинфекция и лична хигиена ще останат за много дълъг период от време", подчерта главният здравен инспектор.

На въпрос за възобновяването на работата на частните учебните центрове и достъпа до  детските площадки доц. Ангел Кунчев отговори: „Много сериозно обсъждаме. Вие знаете, че вече не е дълъг списъкът на забранените дейности. Все още тази е една от тях. Много е вероятно в началото на юни да има такива промени, тъй като ние обсъждаме и по-сериозна реорганизация, включително на работата на Щаба, включително на начина на представяне на информацията - тъй като е очевидно, че тенденцията е наистина вече стабилна към намаляване на заболяването.“ 

Главният здравен инспектор коментира и въпрос свързан с разпространението на коронавирусната инфекция, което е регистрирано сред работещи в кланици в Западна Европа, както и във връзка със съобщения за предаване на заразата между хора и животни. Доц. Кунчев подчерта, че храната не представлява риск за заразяване с Covid-19:

„По отношение на кланиците ние следим много внимателно съществуващите съобщения.

Преди около месец дойде едно от много обезпокояващо съобщение за това, че хора са предали заболяването на норки, отглеждани във ферма в Нидерландия. Съвсем скоро  - миналата седмица, излезе обратното съобщение, че норките са предали заразата на гледачи, което е обезпокоително.

„И ако наистина се затвърди механизмът на лесно преминаване на вируса между хора и животни, това крие допълнителни рискове. Но засега това са самостоятелни, единични съобщения.

Нямаме никакви притеснения. Първо  - контролът върху кланиците, който е в ръцете на Агенция по безопасност на храните, той никога не е спирал, а и начинът на предаване - все пак няма как храната да е някакъв съществен фактор за предаване на заразата в случая. Това няма как да стане, особено при термична обработка и при спазване на всички изисквания“, посочи Ангел Кунчев.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.