Факти, Анализи, Коментари
   26 Май 2020
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
О С Т А Н Е Т Е  У  Д О М А!
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Депутатите на ГЕРБ мислят за импийчмънт на президента
5 Февруари 2020
От партията обявиха готовност да отстранят държавния глава от поста му, изчакват Конституционният съд да излезе с решение по питането на главния прокурор за имунитета на президента
ГЕРБ яростно реагира на обръщението на президента Румен Радев към българските граждани вчера, в което той обяви, че снема доверието си от правителството на Бойко Борисов,, съобщава КРОСС .

От управляващата партия обявиха готовност да отстранят държавния глава от поста му, ако се установи, че има такова основание, след като Конституционният съд излезе с решение по питането на главния прокурор Иван Гешев за имунитета на президента.

„Ние ще решим, защото имаме достатъчен брой депутати, по волята на българските избиратели, дали да искаме импийчмънт или не. Можем да вкараме такава процедура, когато чуем решението на Конституционния съд", обяви депутатът от ГЕРБ Георги Марков в декларация от парламентарната трибуна.

ОПРОВЕРЖЕНИЕ

Управляващите не признаха за валидни нито един от аргументите, които изложи Радев в своето обръщение. „Държавният глава въобще не обръща внимание, че само преди 3 месеца българските избиратели - гласът народен и божий, даде страхотен вот на доверие на управляващата партия ГЕРБ, която буквално разгроми опозицията", коментира Георги Марков „снемането на доверие".

Особено бяха подразнени хората на Борисов от твърденията на Радев, че институциите са парализирани. „Нима е парализирано българското правителство, което доведе в България безпрецедентно в историята ни 34 министри-председатели от цяла Европа? Имаше опит за парализация на парламента от БСП и българският народ на евроизборите си каза мнението. Спомняте ли си как тръгнаха като аслани, а се върнаха като, няма да казвам какво, защото е неконституционно! Нима е парализиран главният прокурор - че той така се е развихрил, така е подгонил бандитите!", патетично обяви Марков.

От ГЕРБ отрекоха вина за всичко - безводие, бедност. „Демокрацията в България си е в ред. Проблем е изявлението на държавния глава, който говори, че бедността ставала все по-голяма. Кога заплатите в България са били по-високи? Хубава бедност! Трети в Европа по растеж! ... Няма вода в Перник. А нима нямаше пожари в Атина и Ципрас не можа да ги овладее?"

Марков, както винаги, отдели време и за възхвала на Борисов: „Премиерът превъзхожда президента в едно много важно нещо - обичлив човек е, обича хората. В Америка каза нещо нечувано: обичай републиканците и душманите на републиканците - демократите! А тук каза, че обича всички кметове, и го показа, обичайки кмета на Перник и решавайки проблема с водата!"

РАЗОЧАРОВАНИЕ

От ДПС, които твърдят, че са опозиционна партия, изразиха разочарование, че президентът е продължил практика, започната от неговия предшественик Росен Плевнелиев. „Президентът има право да прави обръщение, да прави оценки, но ние още тогава казахме, че президентът Плевнелиев е в някакво свое измислено конституционно амплоа. Президентът не снема доверие и не дава доверие. Това не е нещо, което ДПС смята, че е удачно за българския държавен глава", заяви депутатът от движението Йордан Цонев по отношение на „снемането на доверието".

Според него Радев не е казал нищо ниво. „Управлението се движи от криза в криза. В страната не се извършват никакви значими реформи, а тя има крещяща нужда от такива ... Сега президентът констатира, но аз искам да запитам: самото изявление не задълбочава ли още повече кризата? Посочва ли президентът формулата за излизане от кризата? Ако формулата е нови избори, ние не сме убедени, че ще донесат нещо ново. Предсрочни избори се правят, когато е ясно, че повече така не може и ще родят алтернатива. А ние нямаме доказателства, че ще родят алтернатива".

Той оспори твърдението на държавния глава, че се „търгува с национален суверенитет". „Ангажиментите ни към партньорите от НАТО и ЕС не могат да бъдат обявени за продажба на национален суверенитет." И заключи: „Има верни неща, но нищо ново и няма формула за излизане от кризата."

СОЛИДАРНОСТ

Очаквано социалистите подкрепиха всяка дума от обръщението на президента. „Правителството, подобно на онези мъдреци, които спокойно чакат до реката течението да донесе труповете на враговете им, седи и гледа реката. Но реката пресъхна, напълни се с умряла риба, хората 2020 г. останаха без вода, а въздухът, който дишат, ги вкарва в болници", обяви депутатът от БСП Крум Зарков.

„Това, което ви дразни в президента, е не толкова, че свали доверието, не толкова, че е критичен, не е дори фактът, че с цялото си държание уплътнява функцията на президента, а че той казва истината. Вие я знаете, но не я приемате. На всичко това трябва да се сложи край", допълни той.

НЕСБЪДНАТИ ЖЕЛАНИЯ

Лидерът на „Воля" Веселин Марешки, който също се смята за опозиция на властта, обвини Радев, че е „президент на БСП". „Затова няма право да критикува - защото той е част от системата", обяви Марешки. Той нападна социалистите, че са удобен опонент на ГЕРБ, и изрази съжаление, че никой не давал шанс на неговата партия да управлява.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2020 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.