Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
За експертните правителства и други уж глупости
Иван Иванов - 14 Юли 2008
Както би казал някой общински съветник, Платон, Макиавели и Монтескьо ряпа да ядат. То не бяха демократически

Българският “преход” роди забележителни мислители. Знайни и незнайни управници, философи, икономисти, журналисти предлагаха, излагаха, отлагаха, разлагаха, налагаха удивителни идеи, проекти, планове, модели. В обширната и предизвикателна област на политическата мисъл за двадесет години ние не само достигнахме, но и надминахме това, което другите народи са създавали в продължение на векове. Както би казал някой общински съветник, Платон, Макиавели и Монтескьо ряпа да ядат. То не бяха демократически социализми, планови пазарни икономики, мажоритарно-пропорционално-мажоритарни системи, национално-общински полусамоуправления...

Гениални прозрения...

Напоследък в публичното пространство се лансира извънредно оригиналната доктрина за експертното правителство.

Най-общо това самобитно творение на някои родни интелектуалци би могло да се обясни по следния начин. Що не вземе да се назначи едно правителство от експерти. Стига са се разправяли и карали тези горе. Бели, зелени, сини, оранжеви, пембени... Да се назначат експерти, да се оправи работата. Стига вече парламенти, партии, групи, коалиции... Като не могат да се разберат – експертно правителство и туй то.

Разбира се, изникват и въпроси. Кой ще назначава такова правителство? Как ще се определят експертите? Има ли въобще смисъл от партии и избори? Каква политика ще развива експертното правителство? Вероятно експертна? Сменяеми или несменяеми ще бъдат министрите? Но това са дреболии, на които ще се намери отговор в процеса на работата на бъдещата структура.

Драги читатели, нелепи идеи като тази за експертно правителство биха били смешни, ако не бяха страшни. Защото (според мен) зад подобни, уж наглед неосъществими лозунги прозира разбирането за силната ръка, твърдия ботуш, дебелия врат, реда без справедливост...

Имате думата.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

vulgar
22 Jul, 2008 | 15:09

абе като те слуша човек и..нето ти малко...още ще те работят кривите,въпреки вълнението

Чалгю
21 Jul, 2008 | 21:59

Един изкарва чифутите виновни, друг казва че са бирено-кибапчените гласоподаватели, трети казва... мутрите и чалгите са ни виновни....

Дядо ми пък казваше..... "На кривия ..й - вълната му пречи!!!"

Мутрю Чалгата
16 Jul, 2008 | 00:23

Не! Категорично сме против! Както беше казано и сегашните "законно избрани" политически правителства не са по-кадърни!!! ( пък и са за по-дълъг период и ни струват по-малко пари)

Кви са тия интИликтуалничения? Щели били даже да считат двегодишните периоди на "служебни правителства" като "жълт картон за политиците"??? Щели били да им спират субсидиите на партиите? - Че ние как ще успеем да ги издържаме самички бе? Повишение на престъпността ли искате? Къде ще ги "печелиме" ние дебелите пачки за нашите....държавни служители???


Я си стойте там на дупетата! Я .... си мърморете и недейте да гласувате!!! Я си оставете нашите екскурзиантски и бирено-кебапчени избори на мира!!! ..................... И да не кажете после че не сме ви предупредили???

vulgar
15 Jul, 2008 | 21:31

Всякакви философии са излишни - няма значение какви марионетки ще ни управляват,а кои са продуценти,сценаристи и режисьори-4ифутите,уважаеми дами и господа вулгари...

Господин Гюров
14 Jul, 2008 | 13:30

Поне от въвеждането на валутния борд досега, аз не виждам голяма разлика в действията на всички изредили се правителства. Нито в икономиката, нито във външните отношения, нито спрямо корупцията по високите етажи. Класическото ляво-дясно като израз на борбата на различни класи (или социални слоеве, ако думата "класи" не ви харесва) за различна политика по отношение на икономиката, социалната сфера и облагането на доходите, у нас все още не съществува. Виждаме как днешното правителство начело със социалистическата партия провежда доста по-дясна политика от "дясното" правителство на Костов по отношение на данъците например. Същевременно народът сменя правителството на всеки следващи избори - не заради идеите на новите, а заради компрометирането на старите. Последното се повтаря непрекъснато от 1990 г. насам. Така че защо да не пробваме премахване на партиите и експертно правителство - особена разлика вероятно няма да има. Само че партиите никога няма да го допуснат.

RGB
14 Jul, 2008 | 01:52

Удивително проникновена статия. Искрени поздравления за автора!
Ще минат много десетилетия докато осъзнаем, че светът се ръководи от идеи. Че икономическото благосъстояние и подредената държава са функция на правилно мислене и знания по граматика, история и философия.
Но не мисля, че жалката родна политическа схоластика е резултат на конспирация. Тя се дължи на неграмотност.
Човек не може да мисли света без теория.
След 1989 г. управляващата класа възприе лексиката на капитализма, но я изтълкува с теоретическия апарат на историческия материализъм.
И преди и сега те мислят за капитализма като за експлоататорско общество и за печалбата като за кражба.
Затова системата, която изградиха се оказа не капитализъм, а организирана държавна престъпност.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.