Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Създадоха робот, който може да оперира мозъка на мухи
28 Май 2015
Задачи като определяне на пол, измерване на частите на тялото и дори извършване на мозъчни микрооперации дълго време се възлагаха на дипломиращи се студенти

На малка затъмнена платформа няколко плодови мушици се разхождат безцелно. Вижда се кратко проблясване на светлина, при което роботизирана ръка се стрелва надолу, насочвайки се прецизно към тялото на някое от насекомите - движещи се мишени с размера на глава на карфица, пише фокус, цитирайки The New York Times. Мухата изглежда необезпокоена, сякаш не е забелязала, че е докосната от високоскоростен лабораторен робот.

Системата, която е изобретена от екип от биолози и експерти по роботика от Станфорд, прави възможно автоматизирането на редица аспекти от изследванията на Drosophila - едно от най-популярните животни за експерименти. Задачи като определяне на пол, измерване на частите на тялото и дори извършване на мозъчни микрооперации, които дълго време се възлагаха на дипломиращи се студенти, въоръжени с пинсети, сега са се изпълняват от робот.

При един от експериментите роботът тества с различни миризми обонянието на мухата, докато тя ходи върху въртящо се на място топче, а учените отбелязват промените в посоката на движение. Роботизираната ръка е изключително прецизна и използва краката на мушицата като “армотисьори”, така че да не я нарани. Машината е също така значително по-ефективна от разчитащите на студенти методи. В доклад, публикуван в журнала Nature Methods, се посочва, че струващият 5000 долара робот е в състояние да изследва 1000 мухи за период от 10 часа.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.