Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Днес наблюдаваме слънчево затъмнение над България
20 Март 2015
От територията на България и по-голямата част от Европа явлението ще се наблюдава само като частично

Очакваното от астрономи и любители частично слънчево затъмнение започва точно в 10 часа и 42 минути и ще продължи малко повече от два часа, съобщава БНР. От територията на България и по-голямата част от Европа явлението ще се наблюдава само като частично закриване на Слънцето от Луната. Пълната фаза на затъмнението ще бъде видима само от северната част на Атлантическия океан. Жителите на Норвегия и Швеция ще видят закрито Слънцето 90 процента, а в България – близо 50 процента, в максималната си фаза в 11 часа и 49 минути. Доц. Валери Голев, заместник-декан на Физическия факултет на Софийския университет каза:

Осветеността на Слънцето ще намалее, леко ще се захлади, повече, отколкото при обикновено светене на Слънцето. Слънцето ще бъде леко изядено, все едно, че виждате Луната, само че ярко, ярко, ярко.

Независимо че слънчевото затъмнение не е пълно, то не трябва да се наблюдава без защитни очила, защото е опасно за зрението на човек.

Съгласен съм, когато е облачно времето, проблеми няма. Дори малка част от Слънцето да не е закрита, неговата светлина е изключително ярка и опасна.

Хората, които биха искали да видят природното явление с телескопи, могат да посетят обсерваторията на Софийския университет в Борисовата градина. От Астрономическата асоциация в София, ще поставят телескопи при градинката на НДК, до входа на метрото.

Свободен достъп до уредите за наблюдение дава Астрономическият център "Проф. Владимир Шкодров" на Шуменския университет.

Астрономическата обсерватория в Ямбол ще осигури наблюдение на затъмнението от двора на Математическа гимназия "Атанас Радев". Над региона слънчевият диск ще бъде наполовина закрит точно в 11 часа и 55 минути. Техника от обсерваторията ще бъде монтирана за наблюдение в двора на Математическа гимназия "Атанас Радев", а специалисти от обсерваторията ще разясняват явлението, съобщи директорът на Ямболската обсерватория Юлия Върбанова.

Ще организираме демонстрационни наблюдения с всичката възможна техника, която има Астрономическата обсерватория, включително и слънчевия коронограф ще изнесем, за да могат гражданите да се любуват на слънчевото затъмнение. Всички са добре дошли при ясно време. Някъде до 13 часа ще има наблюдение.

Началото на звездното явление в Ямбол е в 10 часа и 48 минути. От слънчевия диск Луната ще закрие 49 процента.

Астрономическата обсерватория в Габрово ще приема желаещи да наблюдават частичното слънчево затъмнение. Любителите на астрономията могат да наблюдават явлението от 10 часа и 30 минути до 13 часа.

Врачани ще направят опит да заснемат професионално фазите на частичното слънчево затъмнение днес. Фотографите, професионалисти и любители, се събират в планината край града, където очакват да има добра видимост. Врачанският фотограф Васко Врачовски не за първи път заснема интересни астрономически явления:

Тази традиция и провокация да снимаме Слънцето, тръгна от 1999 година, когато беше пълното слънчево затъмнение. Тогава фотографията беше още аналогова и направихме една доста сериозна организация. Оттогава това ни влезна под кожата и винаги, когато има слънчево, лунно затъмнение и други астрономически явления, ние се организираме и се опитваме да ги заснемем с подходяща техника. Първо, най-просто казано, трябва много дългофокусен обектив, така че Слънцето да се приближи и изпълни целия кадър. Второ, трябва да се наредят много специални филтри, които да спрат от светлината, така че Слънцето да се вижда не като много ярък кръг, а като монета.

Предпазните филтри са задължителни, не само при заснемането на слънчевото затъмнение, но и при наблюдението му, защото има голяма опасност за зрението, напомня предупреждението на учените, врачанският фотограф. Той се надява да има добра видимост: Най-важното е да няма облаци, защото все пак трябва да го видим Слънцето, за да го снимаме.

Телескоп ще бъде поставен и пред ректората на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Преподаватели и студенти от Факултета по физика и инженерни технологии на Пловдивския университет се подготвят да посрещнат очакваното слънчево затъмнение. Деканът на факултета доцент доктор Желязка Райкова каза, че се надява на безоблачно време и ден без дъжд, за да може да се проследи явлението.

Точно в 11 часа и 15 минути, телескопът ще бъде разположен пред сградата на Ректората, когато Луната ще закрие половината от повърхността на Слънцето, а иначе самото явление започва в 10 часа и 44 минути. Над Пловдив, затъмнението ще приключи напълно в 12 часа и 59 минути. Разяснения за слънчевото затъмнение на място ще дава директорът на Националната астрономическа обсерватория – Рожен и преподавател в Пловдивския университет, Никола Петров.

От Факултета по физика и инженерни технологии също припомнят, че наблюдаването на слънчевото затъмнение крие опасност и не бива да се гледа без специални предпазни слънчеви филтри.

Пълното слънчево затъмнение  над Норвегия може да бъде наблюдавано ТУК


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.