Факти, Анализи, Коментари
   19 Май 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха останките на апостол Павел
8 Декември 2006
С тази находка завърши археологическо проучване започнало още през 2002 година.

Археолози от Ватикана обявиха, че в подземна крипта, намираща се под олтарът на римската базилика Свети Павел е открит саркофаг, в който се предполага, че са положени тленните останки на апостол Павел.

Гробницата, която според изследванията е създадена през 390 година, е главната цел на разкопките. Те започнаха още през 2002 година и завършиха миналата седмица. Вътрешността на саркофага за момента не е изследвана и учените с нетърпение очакват това събитие.

Трябва да се отбележи, че храмът посветен на апостол Павел е бил построен върху предполагаемото място, където е погребан той. Църквата е построена по времето на римския император Теодосий през четвърти век. През 1823 година в нея избухва пожар. На нейно място е построена базилика, която съществува и в момента. Архитектите през XIX век решили да изравнят древната гробница със земята и на нейно място да построят нов олтар.     
 
“Ние бяхме сигурни, че под папския олтар има гроб” – коментират археолозите, добавяйки че връщането на саркофага от недрата на земята ще позволи на многобройни пилигрими да се докоснат да светите останки.

В понеделник във Ватикана ще се състои специална пресконференция посветена на находката в базиликата.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.