Факти, Анализи, Коментари
   19 Май 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Днес да почерпят Ивановците!
7 Януари 2006

Народните обичаи свързват този ден с младоженците и обредното къпане, кумството и побратимството

      Днес е Ивановден. Това е народен празник и е част от богатия в обредно отношение коледно-новогодишен празничен цикъл. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник, като се разширява кръгът на окъпаните.

      В Перущица например обичаят се нарича “Къпанки” и в него се включват младоженците от последната година. Особеното е, че той се извършва на стария Ивановден – 20 януари. Мъжете скачат във водата, а жените поливат с вино лозичките в двора, за да е плодородна годината. Когато поливат, трябва да вдигнат ръка нагоре, за да може струйка вино да потече и по тялото им през ръкава. Това е наричане за мъжка рожба.

      Макар че обредът е за младоженците навсякъде, вариантите са различни. На този ден ергените къпят момите, окъпвани са младите мъже и именниците. В Югозападна България къпят младоженките и малките момиченца до 1 г.

      Народната представа за Св. Иван като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща трапеза. На Ивановден изтича срокът, през който ходят новогодишните маскирани дружини. В някои райони на страната коледарите отвеждат тържествено царя на чешмата и го окъпват. След това той устройва угощение, на което присъстват и маскирани като мечка, невеста, арапи и пр. мъже. Накрая всички излизат на празнично хоро, с което приключва пълният цикъл на обичая Коледуване.

      На Ивановден православната църква чества деня на св. Йоан Кръстител, който кръщава Исус Христос в р. Йордан. Йоан познава и посочва Исус като пратеник на Бога. Наречен Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята. На обредна трапеза трябва да присъства варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле. Именници са Иван, Иванкa, Иванинa, Bаня, Йоан, Йоанa, Йовкo, Йовка, Жан, Жанa.

     

последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.