Факти, Анализи, Коментари
   19 Май 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Културна сензация ни очаква през пролетта
5 Януари 2006

Пред завършване е преводът на " Евангелието на Юда", открито след близо 2000 години

      Истинска културна сензация ни очаква през току що настъпилата 2006 година, когато ще бъде завършен и публикуван превода на “Евангелието на Юда”. Работата над ръкописа, който е направен на папирус и се датира към втората половина на І век, завършва сега в един от научните институти на Швейцария.

      Евангелието, написано по думите на Юда Искариотски- отначало апостол и най- близък ученик на Христос, а по- късно предал го за 30 сребреника. Текстът е написан на сакл- един от диалектите на древния коптски език.

      Ръкописът е бил открит в Египет през 1983 година и след 18 години е придобит от двама швейцарски антиквари. Те предали Евангелието за превод и по- нататъшно проучване в меценатски фонд за древни изкуства в Базел. Очаква се публикацията на древния документ да стане през пролетта на 2006.

      Въпреки че работата над Евангелието се извършва в пълна тайна, станаха известни редица принципни положения на неговото съдържание. Юда Искариотски например твърди, че “ висша божествена сила” му е внушила да предаде Христос на римските войници. Без страданието на Христос е било невъзможно да се спаси светът, свидетелства Юда .

      Според хрониките, “Евангелието на Юда” е било известно на ранните християни. Така още през ІІ век епископ Лион Ирений го споменава като неуспешен опит за оправдаване на Юда. По- късно обаче следите на това свидетелство за Христос се губят. Сега, почти 2 000 години по- късно, текстът бил открит неочаквано и в най- близко време ще се завърне в културното наследство на човечеството.

     

последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Читател
08 Apr, 2006 | 10:57

Освен мнението на тези коите се правят на интересни или са душевно болни, мнението на тези които смятат, че християнството е глупост си е тяхно, точно толкова тяхно, колкото мнението на онези преди християнина Исак Нютон (първия учен - по смисъла на тази дума днес), че за да се движи всяко тяло трябва да му се прилага енергия. Благадарение на него обаче днес познаваме закона за инерцията отричащ милионите мнения по онова време. Та - мненията са нещо което ни се иска, а реалността е безпристрастна. Нека видим съдържението на този текст, да чуем реалната критика, а после да комнетираме отново. Освен това има една реалност, за която китайците смятат че е най-сигурното нещо (ако не знаете поговорката попитайте някой), реалност, върху която нашето мнение не оказва никакво значение.

alchider
05 Feb, 2006 | 19:59

Kefete se pichove,shte stradat rabite bojii,shte se kaiat i dr;podobni, no takav e jivota,evoliuciata,zagivat religii,darjavi i nai-veche hora!
BOG E V NAS!!!

Ivan
06 Jan, 2006 | 13:51

Християнството е една залязваща религия. Религия на двуличници, лъжци и измамници.

Нечо Нечев - Нечистия
05 Jan, 2006 | 16:45

Разбирам отношението ти, и съжалявам, че повечето хора възприемат така нещата, но повече просто не мога да направя.
Не можеш да спреш неизбежното.

Antiglobalist
05 Jan, 2006 | 16:20

А бре Нечо ти вече си изгорел! Повече вода от Нареченските бани може и да те изгаси.

Нечо Нечев - Нечистия
05 Jan, 2006 | 16:09

Всички послания от християнството са лъжовни и пагубни. Човек трябва да слуша думите на Господаря със сърцето си.

Благодарение на роботите съвсем скоро този прогнил свят ще изгори в пламъците на промяната. Господарят е с мен и с Кибертрон.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.