Факти, Анализи, Коментари
   19 Май 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Патриарх Теоктист дари иконата на Св. Д. Басарбовски на русенци
2 Ноември 2005


Басарбовският манастир е единственият действащ мъжки скален манастир в България.
     Стотици русенци изпълниха катедралния митрополитски храм “Св. Троица”, за да посрещнат и да се докоснат до подаръка от румънския патриарх Теоктист – икона с вградена част от мощите на Св. Димитър Басарбовски. Дарът е за Басарбовския скален манастир край Русе. Хиляди хора минават сега от това благословено място над река Русенски Лом, за да се докоснат до светото изображение и до частицата от светата личност.

     В тържественото си слово при посрещането Русенският митрополит Неофит благодари на румънския патриарх за дарението и каза, че то носи още по-голяма радост, защото е в годината, когато се навършват 320 години от блажената кончина на Св.Димитър Басарбовски край водите на река Русенски Лом и 231 години от посрещане на мощите от България в Букурещ.

     Св. Димитър Басарбовски е преживял своите отшелнически години в скалните килии в каньона на река Русенски Лом. По време на Руско – турската война от 1768 – 1774 г. мощите на свети Димитрий Басарбовски били пренесени от генерал Петър Салтиков в Букурещ и поставени в Митрополитската, днес Патриаршеска църква “Св. св. Константин и Елена”, на 13 юли 1774 г. Там се намират и днес. Вършат чудеса и помагат на всички, които с вяра пристъпват към тях. Сега светецът е покровител на румънската столица. Ръководителят на делегацията на румънския патриарх Теоктист, която донесе иконата с част от светите мощи, викариен епископ Варсануфие Праховянул в словото си заяви, че няма по-силни връзки между народите от духовните и историята на българската и румънската православни църкви ще отбележи братството между тях в името на Христос, което е подпечатано с печата на Преподобния Свети Димитър Басарбовски.

     На 27 октомври, когато се празнува Свети Димитър Басарбовски, митрополит Неофит и викариен епископ Варсануфие Праховянул отслужиха заедно света литургия пред новата икона в Басарбовския манастир, който е единственият в България действащ скален манастир у нас. В наши дни Басарбовският скален манастир е добре запазен и обгрижван. Поклонниците влизат в озеленения двор, а пътеката ги отвежда до кладенеца, изкопан от преподобни Димитрий. В подножието на скалите се намират две стаи и пещерата трапезария, построени през 1956 г. Поклонниците се изкачват по 48 стъпала, които ги отвеждат до скална площадка. Там се намира ниша, в която според преданието спял преподобни Димитрий. Вдясно е скалната църква с дърворезбован иконостас, изработен през 1941 г. До него се намира голяма житийна икона на светеца, който е изобразен в цял ръст и около него десет житийни сцени с надписи на румънски език с кирилица и гръцки език. По други каменни стъпала се стига до пещера-гробница, в която е погребан монах х. Хрисант, който я изкопал приживе за сто дни. В помещението до нея в миналото са били поставени костите на починалите братя на манастира. Преди години те били погребани в манастирското гробище и там сега е подредена музейна сбирка. В последните години бяха издадени три книги, които целят популяризирането на най-близкия до Русе манастир – “Богослужебна прослава на преподобния наш отец Димитрий Басарбовски”, “Преподобни Димитрий Басарбовски и неговият скален манастир до Русе” и “ Моят земен живот”.

     Близо осем века по каменната стълба, водеща към скалната църква не спира потокът от хора, дошли от близо и далеч, за да запалят свещица и да се помолят Богу, в обителта, която е гордост за региона, за Българската църква и за всички християни.

     Материалът е предоставен от седмичник "Форум"


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.