Факти, Анализи, Коментари
   19 Май 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Анализ
Религиозната борба за власт в България продължава
Емануил Апостолов - 5 Юли 2004

     Вече 15 години не стихва войната между висшите клирици в Българската-православна църква и в Главното мюфтийство. Водят се люти битки за власт и имоти, а не в името на Бога и на ползу роду. Държавните институции се виждат в чудо. На миряните им писна от ежбите на висшите духовници.

     Приетият през месец декември 2002 г. Закон за вероизповеданията не успокои страстите в православието и исляма. Напротив, напрежението ескалира все повече и ангажира още по-отговорни обществени фактори. Нещата опряха и до главния прокурор на държавата.

     Всичко започна с рухването на социализма и началото на демократичните процеси в България. Социално-политическото сътресение разбуди духовете сред служителите на православието и исляма. Оформиха се два непримирими лагера - на прокомунисти и антикомунисти. Разделението твърде често бе формално, механично и нелогично. Свещенослужителите станаха върли политици и търговци в храмовете. Делата им не бяха богоугодни, а конюнктурни, комерсиални и болезнено себични.

     Божиите храмове и техните настоятелства се превърнаха в политически клубове и търговски дружества. На преден план се изтъпаниха звани и незвани владици и мюфтии. Всички до един с претенциите за пожизнен мандат и легитимност по божия воля и гласа на народа.

     Твърде странно и вредно за БПЦ е съществуването на два Синода, особено на т.нар. Пименов синод, който си няма патриарх /след смъртта на дядо Пимен/ и има само двама митрополити - софийският Инокентий и пловдивският Борис /вече на 92 години/. Отцепниците не признават патриарх Максим и си имат своите аргументи. Добре, но до 10 ноември 1989 година на чий патриарх целуваха ръка, кой Синод им плащаше заплатите, кой ги ръкополагаше в монашески и епоскопски сан?

     Мюсюлманите у нас са още по-зле и от православните си събратя. Мераклиите за главен мюфтия се увеличават непрекъснато. Редовите правоверни дори не им знаят имената. Това сигурно обърква и Аллах, камо ли Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет. И тук борбата е за власт, за вакъфските имоти на джамийските настоятелсва. Простосмъртните мюсюлмани остават грижа на Аллах, а не на мюфтиите.

     Един е Бог, а вероизповеданията са много. Владиците и мюфтиите нямат чет и се множат. Войната между тях продължава. Сигурно чакат божията присъда - кой крив, кой прав. А дотогава? Бог да ни е на помощ!


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

ВЕЛИЧКА МАРКОВА
19 Jan, 2005 | 23:49

И В ЦЪРКВАТА НИ Е ЛУДНИЦА КАКТА В ДЪРЖАВАТА . НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО ЗА ТЕЗИ КОЙТО ОЩЕ ЖИВЕЕМ В БЪЛГАРИЯ.

E. I. M.
22 Nov, 2004 | 08:47

KAK BOG SHTE VI E NA POMOSHT, KOGATO SE DELITE, A SME EDIN CHOVEK SEDNALI TELATA NA RAZLICHNITE STOLOVE ZA DA SASHTESTVUVA ZEMNOTO KALBO! VSEKI NA TOVA ZEMNO KALBO SE RAJDA SAS OPREDELENA ZADACHA OT BOGA I VMESTO DA IA ISPALNAT TICHAT ZA VLAST ZA POVECHE MRASNI PARI I CHAKATE NESHTASTNITSI TAKIVA POMOSHT OT BOG, NALI???

Николай Георгиев
07 Jul, 2004 | 09:08

Всички глави на православната църква на срещата си в София категорично заявиха, че единствения легитимен патриарх в България е патриарх Максим. Римският папа също признава и се среща само с патриарх Максим. За това как е избран и от кого патриарх Максим има издадена книга и не е лошо преди да изразява такова конкретно становище г-н Пламен Петров да я потърси и прочете. В действителност духовниците около Пимен, не без помощта на властимащи светски лица, регистрираха един нов синод и създадоха разкола в българската православна църква. Тяхната основна цел, за щастие реализирана само отчасти, е завземането на печелившите звена на църквата - свещоливницата, големите сгради около пл. Света Неделя и някои големи централни храмове. Те не правят сметка, че с тези доходи се издържат и храмовете в селата и малките градове. Да сте чували някой духовник от така наречения "Пименов синод" да е станал обикновен монах или селски свещеник? Затова нека не съжаляваме когато тази малка група, загубвайки печелившите имоти, ще се разпадне от самосебе си.

Иван Петров
06 Jul, 2004 | 14:51

Предлагам да закрием църквата, мюфтийството, равината и т.н. синоди и да обесим всички попове. След това ще заживеем спокойно и безгрижно като по приказките. А Апостолов да го изпратим в Белене!

Пламен Петров
06 Jul, 2004 | 07:55

Максим е чучело на БКП. Само Православната църква на дядо Пимен е истинската.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.