Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Българската православна църква канонизира светци за пръв път от почти половин век
3 Април 2011
Канонизацията е правов акт на църковната власт, чрез която след смъртта си, заслужил член на църквата се въвежда в сонма на светиите

В катедралния храм "Св. Александър Невски" патриарх Максим и митрополитите на Българската православна църква ще извършат първата от 47 години насам канонизация на нови светци, избитите по време на Априлското въстание в Батак и мъчениците от новоселския манастир "Св. Троица" в Априлци.

В най-ново време канонизация е имало през 1962, на Паисий Хилендарски, и две години по-късно на Софроний Врачански, съобщава БНР. Последният българин, обявен за светец от католическата църква, е монсеньор Евгени Босилков, признат за блажен от папа Йона Павел Втори през 1998 година.

Литургията се отслужва от Негово светейшество партиарх Максим в съслужение с епархистките митрополити. Церемонията започна снощи с панихида, последвана от нощно бдение.

Канонизацията е правов акт на църковната власт, чрез която след смъртта си, заслужил член на църквата се въвежда в сонма на светиите. Определя се ден за неговата прослава и честване, написвано със житие, съставя се и специална църковна служба, а образът му се изписва на икона.

На церемонията в катедралния храм "Св. Александър Невски" в София ще присъстват официални лица и жители на Априлци, Троян и Ловеч.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Лелеее
04 Apr, 2011 | 16:20

Цели 5 000 нови светци!
Тоя направо сложи "капата" на всички преди него.
Патриарх-полковник Максим изглежда иска преди да умре да вземе и властта в рая, с помощта на вкарано от него мнозинство там. Щото иначе с агентурно-военния си чин и множеството си предателства на вярващи няма за него вход там горе.
Верен комунист канонизира едни вярващи за светци, като преди това е обрекъл на смърт много други вярващи, заради това да бъде доживотен патриарх български. Евтин PR.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.