Факти, Анализи, Коментари
   19 Май 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ватиканът навършва 75 години
11 Февруари 2004

На 11 февруари 1929 година е парафирано Лютеранското споразумение, с което се създава държавата Ватикан. Договорът е подписан от Мусолини като представител на италианския крал Виктор Емануил I и кардинал Пиетро Гаспари, държавен секретар на папа Пий XI.

     По този начин правно се урегулират взаимните претенции на Италия и Светия престол и окончателно се разрешава “римския въпрос”, който повече от половин век е ябълка на раздора между италианската държава и католическата църква.

     Преди 75 години е избран и флаг на града-държава, който се състои от две ивици - жълта и бяла. Гербът представлява два ключа (от Рая и от Рим), сключени под папска корона. Понастоящем Лютеранското споразумение регулира правните отношения между държавата и католическата църква на Апенините съгласно член седми на италианската Конституция. Договорът е допълван два пъти.

     През 1984г. папа Йоан Павел II се съгласява в Лютеранското споразумение да бъдат внесени поправки и тогавашният държавен секретар на Ватикана Агостино Казароли подписва документ за изменение на договора. Според него от 1984 година насам свещенослужителите в Италия не са на държавна издръжка.

     Във връзка с бележитата дата папа Йоан Павел II отправи приветствено послание до президента на италианската държава Карло Адзельо Чампи. Днес Италия отбелязва двадесет години от превръщането й в светска държава - от 11 февруари 1984 година католическата вяра не е единствената религия в републиката.

     Формалното отделяне от Църквата от държавата става възможно благодарение на предварително сключения договор, който определя правата и привилегиите на божиите служители в Италия. Идеята за това е на първия в историята на апенинската държава премиер-социалист - Бетино Кракси.

     Ватиканът е разположен в пределите на италианската столица Рим, на хълма Монте-Ватикано, откъдето произлиза и името му. Площта на града-държава е само 0,44 кв.км., а населението му наброява едва хиляда души. Ватиканът е център на Римокатолическата църква и резиденция на нейния държавен глава - Римския папа. Официален език в страната е латинският, а за работен се използва италианският.

     Градът изпълнява две функции. Едната е на “Свети престол” или “Столица на апостолите”, а другата е на “Град-държавата Ватикан”. В първия случай става въпрос за града като център на Римокатолическата църква и е в сферата на компетенциите на Римския папа в качеството му на нейн глава.

     Във втория случай се има предвид независимата държава Ватикан, лидер на която отново е главата на Римокатолическата църква. Тъй като страната е абсолютна монархия, папата обединява в свое лице и трите власти. Във Ватикана се намират и Римската курия, църковно правителство, състоящо се от девет конгрегации (департаменти, отговарящи на статута на министерствата в светските държави), три трибунала и три секретариата, в чиито административни апарати работят над 3 хиляди човека, повечето от които са духовни лица.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Emilia Mutafova
28 Nov, 2004 | 06:19

Ne znaya na koy Gospod se moliat Katolitsite, stanali prechina za skasiavane prodaljitelnostta na jivota na horata, za da tichat vsichki po lekary.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.