Факти, Анализи, Коментари
   19 Май 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ортодоксалната църква празнува Коледа днес
7 Януари 2004

Днес Християнската Ортодоксална Църква отбелязва първия ден на Коледа. Православните в Русия, Светите места и източноевропейските държави с ортодоксални традиции посрещнаха един от най-големите християнски празници в навечерието на 7 януари.

     Различията в отбелязването на Коледа се дължат на възприетото от отделните християнски общности летоброене. Ортодоксалната църква се ръководи от стария юлиански календар, докато католиците и протестантите използват въведения през XVI век григориански календар, който в момента се използва в по-голямата част от света.

     Юлианското летоброене, известно още като стар стил, се изостава от григорианското с тринадесет дни. Ето защо, за Руската, Йерусалимската, Сръбската и Грузинската ортодоксални църкви днес е 25 декември, т.е. Коледа, а до Нова година остава още една седмица.

     Други ортодоксални християни, включително и Вселенският патриарх Вартоломей - глава на ортодоксистите в целия свят - както и гръцката църква отбелязаха празника на 25 декември.

     На Запад, както и в България, 6 януари е Богоявление. Според католици и протестанти това е денят, в който тримата мъдреци даряват младенеца Иисус.

     В света броя на миряните-ортодоксисти възлиза на 200 милиона души. Йерусалимската църква обхваща земите на Израел, Йордания и Палестина. Нейният епископат наброява 19 архиереи. Като автономни части на църквата са обособени Синайският архиепископски манастир и манастирът на великомъченица Екатерина в Синайската планина.

     Руската православна църква обхваща територията на Руската федерация и републиките от бившия СССР, както и някои задгранични територии. Московският патриарх има 231 посещения в над 40 държави.

     Сръбската ортодоксална църква включва християните в пределите на бившите югославски републики, както и някои епархии в САЩ, Канада, Великобритания, Австрия, Унгария, Германия, Швейцария, Франция, Румъния, Гърция, Турция, Либия, Австралия и Нова Зеландия. Епископатът на църквата наброява 34 архиереи.

     Грузинската църква обхваща само пределите на грузинската република и се състои от 24 архиереи.

     Във Витлеем - родното място на Иисус - Коледа бе отбелязана в условията на засилени мерки за сигурност. Патриархът на Гръцката ортодоксална църква в Йерусалим - Ейренеос I - получи приветствия от властите на Витлеем и поздрави от гражданите и гостите на града по пътя си към Църквата на Рождество Христово. Сигурността на знатния гост бе гарантирана от полицейски ескорт. Коледните чествания бяха ограничени за четвърта поредна година поради нестабилната обстановка в региона и опасността от вероятни атентати по празниците. В тази връзка израелската армия ограничи пътуванията на палестинците в по-голямата част на Западния бряг и Ивицата Газа. Мерките на властите засегнаха и Ясер Арафат. На палестинския лидер не бе разрешено да пътува до Витлеем за празника и той остана в резиденцията си в близост до Рамалла. В знак на протест столът, отреден за Ярафат в църквата на Рождество Христово бе покрит с пъстър палестински шал.

     В Русия православните отбезаха празника с пищни церемонии. В храмовете в цялата страна бяха отслужени празнични служби, а вярващите запалиха свещи за здраве.

     По случай Рождество Христово президентът Владимир Путин пожела на всички християни “вяра, надежда, любов и милосърдие” и изтъкна значението на православната вяра, която обединява и възпитава морални ценности в обществото.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Православен
07 Jan, 2011 | 12:55

Днес е Рождество Христово ! До Ивановден има време. През 1968 г. под натиска на комунистите беше приет новият църковен календар. Да, патриарх Кирил, Бог да го прости, не се уплаши от нацистите и като митрополит заедно с блажения екзарх Стефан защити евреите в Бъгария от изпращане в нацистките концлагери, но като патриарх се огъна пред отродителите, безбожниците, душителите, грабителите и развратителите комунисти ! Още едно доказателство за пагубната сила на комунизма !
Това е истината ! На 25.12.2010 г. несведущите празнуваха Свинската Коледата. Днес - честито на Христовците !

Anonimen
22 Nov, 2004 | 08:12

Kak shte pozvoliat na pokoyniat Iasar Arafat da otide vav Vitliem, ta toy beshe edinstveniat, koyto se boreshe da izleze Evreyskata mrasutia pred tsioal sviat. Evreyte raspanaha na krast Gospoda Isus Hristos - Negodnitsi. Nishto skrito i pokrito niama na tazi Zemia. Dokazatelstvo za tova e, che Izrael go zatochi v Ramala za da mu prechi istinata da izleze!!!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.