Факти, Анализи, Коментари
   19 Май 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Новият пловдивски митрополит: Папата е еретик
14 Февруари 2007
Взаимните проклятия между двете църкви от 1054 г. бяха отменени официално през 1964.
Новият митрополит влиза в една космополитна общност
Новият митрополит влиза в една космополитна общност

Православната църква "Света Богородица"

Католическата катедрала "Св. Лудвиг"

Джумая джамия

Арменската църква "Сурп Кеворк"

Синагогата

Евангелската църква


Папата е еретик, нe му позволих физически да влезе в Светия олтар на храм-паметника "Александър Невски", съобщи сензационно в студиото на bTV вчера новият пловдивски митрополит Николай. След това обясни, че не той, а Църквата определя като еретик всеки, който изповядва друг Символ на вярата.

Негово преосвещенство митрополит Николай ще бъде посрещнат официално в събота от 17 часа на импровизирана сцена в центъра на Пловдив от кмета на града д-р Иван Чомаков и областния управител Тодор Петков.

Кметът на Пловдив д-р Иван Чомаков изповядва католическата вяра. Това е едно от вероизповеданията, съществуващи в Пловдивската епархия от векове - наред с православното, мюсюлманското, протестантското, армено-грегорианското, израилтянското и други.

Нито един от 14-те архиереи, които избраха Николай за пловдивски владика, не пожела да коментира изказването му. След предаването той веднага си изключи телефона.

"Една личност не прави църквата, а едно изказване на една личност не може да развали отношенията между праволславни християни и католици", каза пълномощникът на монсеньор Йовчев - епископ на Софийско-пловдивската епархия - Христо Каламов. Според него с това изказване се цели разединение между църквите, но то няма да влоши отношенията между двете религии. "Докато беше жив митрополит Арсений, имаше разбирателство, надявам се и сега да е така", каза още той.

Монсеньор Йовчев, който оглавява движение за обединение на християнските църкви, ще поздрави писмено митрополит Николай за встъпването му в длъжност.

Римокатолическата църква е едно от основните християнски вероизповедания, което включва църквите, признаващи върховенството на римския папа. Като повечето християнски църкви тя се обявява за продължител на първоначалната църква, основана от Исус Христос.

Римокатолическата и Източноправославната църква се разделят при Източно-Западната схизма през 1054. В основата на този конфликт лежало разбирането за свещеността на държавата - византийската църква имала подчинено по отношение на държавата, а латинската църква се стремяла да подчини светската власт.

И двете църкви са приемници на първоначалната Христова църква, но традициите им са различни. Всички ранни църковни автори, в това число и източните, както и вселенските събори на християнската Църква обаче приемат първенството primus inter pares (първи сред равни) на епископа на Рим - римския папа.

Днес ръководителите на западните и източните църкви се стремят да преодолеят пагубните последствия от многовековната вражда. През 1964 год. папа Павел VІ и контантинополския патриарх Атиногор, тържествено отменили взаимните проклятия, произнесени от представителите на двете Църкви през ХІ век. Положено е начало на преодоляването на греховното разделение на западните и източни християни. 

Пловдив е космополитен град. През всички времена на неговото съществуване тук са живели различни племенни групи, етноси и народи. Те са съжителствали едновременно в единомислие и в противоборство, създавайки своя град  и оставяйки стъпките си в летописа на неговата история.  


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Bengy
15 Feb, 2007 | 15:42

Този човек не трябва да бъде избиран за митрополит! Освен това мисля, че Патриарх Максим трябва да вземе официалмо отношение по повод това демонстративно изказване, на този самозабравил се църковен служител (надявам се, това да не е понататъшната му дейност). Това е срам за църквата ни и нейните служители (може другите да не са на това мнение, но със своето мълчани, не го опровергават)! И без това църквата ни се слави като консервативна и подчинена на руската! Положено е едно добро начало, за единение на Християнството - православни, католици, протестанти ..., и персони, като този "друдар", не трябра да ни злепоставят веднъж като народ, и не на второ място, като вяра.

Ronaldo
15 Feb, 2007 | 11:40

Папата е еретик, нe му позволих физически да влезе в Светия олтар на храм-паметника "Александър Невски", съобщи сензационно в студиото на bTV вчера новият пловдивски митрополит Николай. След това обясни, че не той, а Църквата определя като еретик всеки, който изповядва друг Символ на вярата.
Тоя аслъ не е с всичкия си......Тия сами се излагат с изостаналостта си и простотията си,а после-хората им виновни.Колкото и да ми се ходи на черква,кат си помисля че такъв образ ще застане отпред и ще бръщолеви глупости-ми се отщява.И това е-лицето ни пред Европа.Тия другари още си мечтаят да се върне старото време.Папата е еретик,Европа е еретическа,Сащ е еретически,Канада,Австралия,Латинска и Централна АМерика-само ний и братския СССР-не!Аре аман от простотии......

Бони
14 Feb, 2007 | 15:02

Тоя е луд за вързване.Всички попове ли са такива тъпунгери като тоя?Няма ли поне един нормален?Как така все разни чешити ги избират?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.