Факти, Анализи, Коментари
   8 Декември 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Земеделски производители и животновъди на протест
8 Март 2017
Те ще блокират главния път Е-79 в посока Кулата заради несъгласие с действия на новото ръководство на ведомството
Четири сдружения на земеделски производители и животновъди от Югозападна България излизат в 11 часа на протест в района на Сандански, съобщава БНР. Те твърдят, че политиките на служебния министър Христо Бозуков са рестриктивни към сектора и обричат земеделието на агония. 

В знак на несъгласие с действия на новото ръководство на ведомството животновъди ще излязат на главен път Е-79 в посока Кулата, обясни Велин Мицев, председател на сдружението на животновъдите в Сандански: Искаме спешно да се направи една ревизия на средствата по "Агроекология", за които по времето на д-р Мирослав Найденов заместник-министър Светла Боянова заявяваше многократно, че има много пари, които трябва ние да намерим начин да ги усвоим.

За пашуване в националните паркове "Пирин“, "Рила“ и "Централен  Балкан" фермерите е трябвало да  получат доплащания в размер на 300 лева за животно, но досега не са взели нищо. Не се провежда и никаква информационна кампания за възможностите на новите мерки, по които могат да кандидатстват тази година земеделските производители. 

Недоволството на животновъдите е породено конкретно от това, че министерството спира мярка 10 "Агроекология и климат" и мярка 11 "Биологично земеделие", по които със заповед на служебния министър е прекратен приемът на заявления за подпомагане. В тази връзка протестиращите настояват министър Бозуков незабавно да отмени заповедта си.
Ако до една седмица това не се случи, ще обявим постоянна стачка, подчерта Мицев.

Става въпрос за прием на заявления, които приключиха 2016 година по мярка 214 "Агроекология", докато "Агроекология и климат" е от новия програмен период, поясни в интервю за предаването "Преди всички" Иван Чалъков,  председател на Съюза на животновъдите в България, както и добави, че на болшинството от хората са им приключили заявленията за старата мярка и сега трябва да се прехвърлят по новата. 
Аргументът за спирането е, че парите са изчерпани, подчерта Чалъков, според когото това е напълно възможно, но заради схеми за източване на средства в министерството.

Не може мярка 10 да има два пъти повече пари, отколкото мярка 214, и бързо да свършат парите, категоричен беше председателят, според когото още през 2014 година са се появили мерки, които вероятно са оказали влияние върху средствата: 
Една от тях е превръщане на необработваеми земи в пасища – там няма някакви ограничения, заради което по нея се източиха голям процент от парите, а другата мярка беше за зимуване на гъските. 

Животновъдите не искат да се прекратява мярка "Агроекология", тъй като по нея те получават допълнителни средства, добави Чалъков, който изрази надежда, че от министерството ще направят корекции по плащанията за някои неща, тъй като има суми, които могат да се спрат. 
Има желание в животновъдите в България да се направи протест около 20 март в София пред министерството, посочи още Иван Чалъков, както и не изключи възможността за организиране на протест и след изборите на 26 март. 


последни в Aгро:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.