Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Щети за 1 млрд. лв. от неизискани такси за концесии
18 Юни 2014
Това е показал анализ на концесиите, изготвен от правителствения център за противодействие на корупцията БОРКОР

Щети за 1 млрд. лв. от непратени такси за концесии от 2008 г. От 2008 г. за 67 находища на подземни богатства не е плащана нито концесионна такса, нито кариерна.

Това е показал анализ на концесиите, изготвен от правителствения център за противодействие на корупцията БОРКОР, съобщава "24 часа".

До 2008 г. за тези находища се е плащала поне кариерна такса, каза шефът му Бойко Великов. Щетите могат да се изчислят на стотици милиони, дори и милиард лева, обясни още той. В анализа на БОРКОР обаче не е правено точно изчисление на претърпените от държавата вреди.

Тези концесии за добив на подземни богатства са давани без конкурси, а по право при приватизацията на държавни компании, обясни Великов.

Според анализа на БОРКОР първоначално концесиите по право са били 400-500 на брой. Такива били дори за големите находища като Челопеч, Медет, Елаците или плажната ивица към комплексите Русалка, Елените, Дюните и пр., се посочва в доклада на БОРКОР.

Проблем е и даването на концесии по много закони, а не само по един, се твърди в анализа.

Великов е категоричен, че концесиите трябва да бъдат събрани в един закон. В него трябвало да се премахне всяка възможност за даване на концесия без провеждане на състезателна процедура, смята той. Това ще намали възможностите за корупция при концесионирането.

БОРКОР е анализирал и концесионните договори за ски зоната в Банско, плажната ивица на Слънчев бряг и златното находище в Челопеч. И при трите договора са установени сериозни пропуски в работата на институциите и почти никакъв контрол по спазването на договорите.

Предложенията на БОРКОР са дадени на Министерския съвет, обясни шефът на центъра. Според него те трябвало да бъдат приети от парламента независимо от политическата ситуация.

БОРКОР предлага и въвеждането на типови договори за концесионирането на минерални води и по-добра уредба за концесиите на водоснабдителни мрежи. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

лина
18 Jun, 2014 | 15:57

от народа гонят до дупка дълг за 5 лева,а огромни суми от концесии не си търсят,какви управления некадърници все имаме?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.